Wie is de Mol review 1 ‘de tijd zal het leren’

1 januari 2022Wie is de Mol 2022

‘Wie is de mol?’ is een TV programma wat sinds 1999 op de Nederlandse televisie is. Vorig jaar bekeken zo’n drie miljoen mensen de start van de afvalrace. Naast het spel en het te winnen geld voor een goed doel wordt er ook veel aandacht besteed aan de locaties met mooie shots. En dit jaar vindt het plaats in Albanië! Het land wat Hoop voor Albanië door en door kent vanwege de hulpverleningsprojecten die startten in 1991, na de val van het communisme. Dit is de eerste review van de eerste Wie is de Mol-aflevering, waarbij wij als stichting vertellen over de ervaring met de hulpverlening aan de Albanese bevolking. 

Het befaamde concept

Tien min of meer Bekende Nederlanders worden in een vreemd land gedropt met als doel zo veel mogelijk geld te verdienen voor de pot. Dat doen ze met opdrachten, vaak fysiek, soms tactisch, bijna altijd televisiegeniek. Eén van de kandidaten heeft een ander doel: die persoon probeert in het geniep de pot juist zo laag mogelijk te houden. Die kandidaat is de Mol en blijft hoe dan ook over tot de finale. Samen met de winnaar (die het geld wint) en de verliezend finalist. De andere kandidaten gaan eerder naar huis. (bron AD)

Trust Nobody

Het motto van Wie is de Mol is ’trust nobody’, in het Nederlands ‘vertrouw niemand’. Het is een wezenlijk onderdeel van het spel om je eigen koers te varen en geen anderen te vertrouwen, omdat er een ‘mol’ in het spel is. Met name tijdens het 45 jaar durende communistische regime was dat geen spel, maar dagelijkse realiteit. Deze realiteit heeft nog steeds grote impact op de samenleving. Het werk van Hoop voor Albanië speelt daarop in en is onder andere gericht om Hoop te brengen via allerlei projecten, kerken en stichtingen, die gericht zijn op het versterken en stichten van community’s. Meer over het werk van de stichting is te lezen op deze website.

Start in Shkodër

Het eerst spel vindt plaats in de stad Shkodër. Waarbij een compliment voor presentator Rik voor het goed uitspreken van ‘sjkodur’, de grootste stad in het noorden van Albanië. Het ligt bij de Adriatische zee, gelegen aan het grootste meer van de Balkan, met op de achtergrond de Albanese Alpen. Rik van de Westelaken verwelkomt de deelnemers op Kasteel Rozafa. De ruïnes van het fort liggen op 130 meter boven het zee-niveau en boven op de heuvel heb je een waanzinnig uitzicht op de omgeving. Het was sinds de 13e eeuw een strategische punt bij verschillende belegeringen.

Kerk of moskee?

Binnen de muren van het kasteel staat een kerk. Of is het nu een moskee? Het juiste antwoord is dat het beide is. Het zijn de ruïnes van een 13e-eeuwse Venetiaanse katholieke kerk, door geleerden beschouwd als de ‘Sint Stephans Cathedral’. Na het beleg van Shkodër in de 15e eeuw, door de islamitische Ottomanen (Turken), werd het omgevormd tot de ‘Fatih Sultan Mehmet-moskee’. Na andere belegeringen in de 19e eeuw is er een ruïne overgebleven.

Achtergrond religieuze kaart

De kerk-moskee verhouding staat symbool voor de twee grootste geloofsstromen in Albanië. Van de ruim 3 miljoen Albanezen is ruim 56,7 procent Islamiet. In Noord-Albanië wonen met name Rooms-katholieken, zo’n 10 procent, dichtbij Italië. In het oosten / zuiden bij de grens van Griekenland wonen vooral Oosters-Orthodoxen, die zeven procent van de Albanese bevolking vertegenwoordigen. Bron: Wikipedia Door heel Albanië is de schatting dat er 10.000 Albanezen zijn die Jezus volgen. De protestantse koepelorganisatie VUSH telt zo’n 200 protestantse kerken. Tijdens de 45 jaar communisme waren alle geloven verboden en kon je op grond van het uiten van je geloof worden vervolgd, gemarteld en gedood. Het Noord-Korea van nu, was het Albanië 25+ jaar geleden.

Comfort achterlaten

“In Wie is de Mol laat je het comfort van thuis achter je.” zegt presentator Rik van de Westelaken in deeerste aflevering. Daarmee slaat hij de spijker op z’n kop. Vervolgens mogen de deelnemers kamperen en de tijd regelen aan de hand van zandlopers. Voor veel Albanezen ook in Noord-Albanië is dat de dagelijkse werkelijkheid. De tien protestantse kerken en andere organisaties in Shkodër helpen op verschillende manieren arme Albanezen die in hun huizen kamperen en ‘hun tijd uitzitten’.

Terugkerende spelelementen in Wie is de Mol

Vrijstelling: Een vrijstelling is tijdens de opdrachten te verdienen. Als een kandidaat een vrijstelling inzet, is deze kandidaat automatisch door naar de volgende aflevering, ongeacht de uitkomst van de test.
Joker: Als een kandidaat een joker inzet, wordt een fout beantwoorde testvraag goed gerekend.
Zwarte vrijstelling: Als een kandidaat een zwarte vrijstelling inzet, worden alle ingezette jokers en reguliere vrijstellingen ongedaan gemaakt. Ook de zwarte vrijstelling is te verdienen tijdens opdrachten.
Bron: Wikipedia

Deelnemers Wie is de Mol 2022

De elf deelnemers van de 22e versie van Wie is de Mol zijn: Kim-Lian van der Meij, Everon Jackson Hooi, Fresia Cousiño Arias, Glen Faria, Hila Noorzai, Laetitia Gerards, Sahil Amar Aïssa, Suzanne Klemann, Thomas van Luyn, Welmoed Sijtsma en Arno Kantelberg. Deelnemers zijn vaak bekendere Nederlanders. In de eerste aflevering valt er al iemand af door een live-stream vanuit ‘Teatri Migjeni’ in Shkodër.

Je kunt de uitzending van Wie is de Mol? van 1 januari 2022 om 20.25 uur te zien op NPO 1

Dit artikel is geschreven door Bureau Jairo. Jaïro woonde 3,5 jaar als zendeling / ontwikkelingswerker in Korce en Shkodër en werkte samen met stichting Hoop voor Albanië. Foto’s: Pixabay, videostills uitzending.