Wie Is De Mol review 8 – ‘carpet diem’ en de haven van Durres

25 februari 2022Nieuws, Wie is de Mol 2022

We naderen de ontknoping van Wie is de Mol. Tijdens de achtste aflevering valt -spoiler alert- de ‘licht chaotische’ Thomas af. De drie finalisten, de winnaar, verliezer en de Mol zijn over. Maar eerst speelt het viertal drie opdrachten met de namen: ‘Carpet diem’, ‘Heftig’ en ‘Mollenvanger’. Eén proef speelt zich af op de havenstad van Albanië, Durres, waar Hoop voor Albanië ook tweewekelijks aanmeert met een vracht vol met hulpgoederen.

Tijdens de opdracht ‘Carpet diem’ (leuke woordspeling!) leggen de deelnemers tapijten door de historische straten van het pittoreske Gjirokaster om de oude klinkertjes te bedekken. Uiteindelijk wordt er 45 meter aaneengesloten tapijt gelegd. Als souvenir-verkoper lijkt het me lastig dat je jouw nieuwe tapijten worden belopen. Of dat je zelf hard werkt en een ander er uitgebreid op gaat liggen en selfies maakt of weer tapijten meeneemt. En wie ruimt na het spel, of was het een ‘wereldrecord’, de tapijten weer op? Wie is er de minste?….

Lekker zweten

De deelnemers reizen van Gjirokaster naar de havenstad Durres waar twee spellen worden gespeeld. De ene op het strand en de andere op het haventerrein. Bij alle drie de proeven werken de vier overgebleven kandidaten zich in het zweet. Albanië heeft aan de kust een middellandszeeklimaat en in de zomerperiode van zo’n zes maanden is het behoorlijk warm en zijn temperaturen van 40+ graden eerder regel dan uitzondering. En dan word je ook nog in de hitte aan het werk gezet. Of je kunt even uitrusten in een kraan, met een frisse zeebries en een laptopje voor je neus. Als je goed keek naar de kleuren van de gestapelde containers, vormen die samen de vlag van Chili. En laat nu net Fresia’s familie uit Chili komen. Toeval of een hint?

Via de haven van Durres

Al dertig jaar lang, zo’n 26 keer per jaar (of meer) rijdt de vrachtwagen van Hoop voor Albanië van Nederland naar Albanië via de havenstad Durres. Het is de plek waar de 30 vrijwillige chauffeurs langs de douane komen voor een check om vervolgens de spullen in te klaren. Reitze van der Veen verzorgt sinds 2000 de vracht- en douanepapieren die nodig zijn bij het vervoer van de goederen buiten de EU. Reitze: “Over het algemeen zijn er goede relaties met de douane en gaat het inklaren vlot, zodat de goederen snel ter plaatse zijn. Wat ook helpt is dat de Albanese Leta al meer dan 25 jaar ons vaste aanspraakpunt is bij het aankomen van de goederen. Globaal bedienen we nog steeds dezelfde doelgroepen, mensen die het niet beter hebben dan dertig jaar geleden en die echt met een paar meubels, kledingstukken geholpen zijn.” Lees meer over de HvA-transporten. of bekijk de film hieronder:

Bijzonder vrachten

Hij vervolgt: Soms zijn er wel bijzondere vrachten. Toen de Kosovo oorlog uitbrak hebben we veel prefab huisjes vervoerd en nu vervoeren we binnenkort 4 ladingen met hout voor een multifunctioneel schottenkeet-gebouw. De meeste goederen die we vervoeren worden op aanvraag door pastors, zendelingen en VUSH-geregistreerde organisaties gedaan. Het bestuur gaat regelmatig naar Albanië om te bespreken wat er nodig is en wat we als organisatie daarin kunnen betekenen.”

Groeiende transportkosten

Reitze: “Via Durres is niet de korste weg, maar wel de snelste. Dat heeft de maken met de veerboot en dat er maar één grensovergang is. Dat zorgt voor een korte procedure. Op de terugweg nemen we vaak een vracht mee uit Italië, zodat de transportkosten gedrukt worden. Vaak hebben vrijwillige chauffeurs hun brandstof of trekker gesponsord, zodat we de kosten zo laag mogelijk houden. Toch maak ik me wel zorgen over de stijgende prijzen. De recente oorlog in de Oekraïne en de stijgende brandstofkosten zorgen ervoor dat alle giften welkom zijn. Kostte eerder een kilometer transport twee kwartjes, dat is nu al bijna 70 cent de kilometer.”

Occulte tarot-kaarten

Tot slot nog een kritische noot over het WIDM-programma. Onderweg worden er zogenaamde ‘tarotkaarten’ gelegd. Dat zijn kaarten waarmee je de toekomst kan voorspellen. Het doet voorkomen alsof het een spelletje is, maar dat is het niet. ‘Tarot’ lijkt veel op het oude Babylonisch occultisme waarbij men voortekenen raadpleegde. Toen ‘onderzocht’ men bijvoorbeeld de lever of andere organen van geofferde dieren. Tarot is bedoeld om occulte wijze ‘waarzeggerij’ cq ‘afgoderij’ te plegen. En daarover is de bijbel glashelder: het is verboden en levensgevaarlijk: ‘Het is bekend wat onze eigen wil allemaal teweegbrengt: (…) afgoderij en toverij (…). Wie zich aan deze dingen overgeven, zullen geen deel hebben aan het koninkrijk van God’ (Galaten 5:19-20). Lees meer hierover op Visie.nl

Het bekende TV programma ‘Wie is de mol?’ vindt in 2022 plaats in Albanië. Het land wat Hoop voor Albanië door en door kent vanwege de hulpverleningsprojecten die startten in 1991, na de val van het communisme. Na elke afleveringen verschijnt er een review waarbij wij als stichting vertellen over de ervaring met de hulpverlening aan de Albanese bevolking. Bureau Jairo schrijft deze artikelen. Hij woonde 3,5 jaar als zendeling / ontwikkelingswerker in Korce en Shkodër en werkte samen met stichting Hoop voor Albanië. Foto’s: videostills uitzending AVROTROS en eigen beheer.