Wie Is De Mol review 7 – ‘Vakmanscha(a)p’ en ‘in hokjes denken’

18 februari 2022Nieuws, Wie is de Mol 2022

In de proef ‘vakmanscha(a)p moesten de schapen worden gedreven in het juiste hok. Alle spreekwoorden over schapen inclusief ‘als het ene schaap over de dam is’, waren van toepassing hierop. De jurk van Kim-Lian was superwijd en ze kreeg een soort van vleugels, waardoor ze een goede schapendrijfster was.

De schapen moesten in de hokken. Wereldwijd worden mensen vaak in een hokje geduwd. Het hokje van rijk, of juist arm, van Roma of Albanees, van Noord (Geg) of Zuid (Tosk) of…. En hokjesdenken is gevaarlijk, het polariseert. Een herder heeft juist de taak om de kudde te hoeden, alle schapen te beschermen en te leiden naar groene weides om te grazen. Deelnemers speelden herder(in), maar wellicht is hun taak ook voor jou en mij weggelegd, zodat we minder in hokjes denken en doen en meer de herdersrol vervullen waarvoor we ‘geroepen zijn’.

Toekomst muziek

In Albanië is een gegrild schaap of geit een delicatesse, inclusief de kop. Het hebben van een dier geeft je inkomsten. Hoop voor Albanië heeft regelmatig  een koeien of paarden cadeau gegeven aan een arme gezinnen om in het levensonderhoud te voorzien, maar geiten of schapen (nog) niet. Wellicht is dat iets om te doen in samenwerking met een andere stichting die daar ervaring mee heeft.

Bijenvolk geven

In het dorp Selba heerst net als in veel andere Albanese dorpen een agrarische cultuur. Je bent veel op het land bezig en hebt vaak ook een paar kippen of schapen. In het dorp Selba wil Hoop voor Albanië aan 37 huizen een bijenvolk geven. Van daaruit kunnen ze de honing, het gele goud, verkopen. Peter van Brugman: “In een ander dorp hebben we al eerder bijenvolken uitgedeeld en dat was zeer succesvol. Op deze manier leren de eigenaren ook meer over de natuur. Daarbij willen we kennis delen over het verbouwen van groente en fruit. Zodat ze zelfvoorziened zijn en ook hun eigen bio-honing kunnen verkopen.”

Rondom het TV programma zijn nog veel meer gerelateerde programma’s voor de echte ‘fans’. Hieronder een overzicht:

MolTalk

Direct na elke aflevering van Wie is de Mol? is er op NPO 3 MolTalk, gepresenteerd door Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen. In deze nabeschouwing, die live wordt uitgezonden vanuit De Hallen in Amsterdam, praten oud-kandidaten na over de mogelijke Mol van dit jaar. Alle theorieën, complotten, mogelijke Mol-acties en app-resultaten komen hier voorbij. Bekijk Moltalk >>>

De officiële Wie is de Mol? Podcast

In de geheel vernieuwde Wie is de Mol? Podcast neemt oud-kandidaat Splinter Chabot een duik in het leven van de elf kandidaten. Welke karakters gaan er mee op reis? En wat kunnen we van de groep verwachten? Download Wie is de Mol? Podcast (Radio 2) >>>

Online serie ‘Niet de Mol’

Nieuw dit seizoen is de online serie ‘Niet de Mol’, ook gepresenteerd door Splinter Chabot. Elke zaterdagavond praat hij als eerste met de afgevallen kandidaat. Wat gebeurde er na het zien van het gevreesde rode scherm? En hoe verging het de afvaller daarna? Bekijk ‘Niet de Mol’ >>>

Wie is de Mol? app

Ook dit seizoen kun je weer meespelen met de Wie is de Mol? app, waar je poules kunt aanmaken om zo samen met familie, buurtgenoten, collega’s en vrienden de Mol te ontmaskeren. Naast het inzetten van punten op kandidaten die jij verdacht vindt en het beantwoorden van de testvraag, kun je in de app ook verdachte acties en theorieën over de Mol insturen. Misschien wordt jouw theorie wel besproken in MolTalk. Download de app in de  App Store en Play Store.

Mollenstreken

Lavezzi Rutjes is een zoon van een bekende voetballer (Nathan Rutjes) die eerder meedeed in het Mol-TV programma. Nathan Rutjes is een blijmoedig persoon en heeft een kenmerkend kapsel, net als zijn zoon. Elke zondag bespreekt Lavezzi op geheel eigen wijze in zijn studio de aflevering van de avond ervoor. Wat viel Lavezzi op aan de aflevering? Wie is er verdacht? En waren er verborgen hints? Dat en veel interessante weetjes komen voorbij en is erg leuk voor kinderen om te kijken. Bekijk Mollenstreken >>>

Audiodescriptie

Wie is de Mol? is toegankelijk voor blinden en slechtzienden, met audiodescriptie in de gratis app Earcatch. Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn. Meer informatie staat op www.earcatch.nl.

Het bekende TV programma ‘Wie is de mol?’ vindt in 2022 plaats in Albanië. Het land wat Hoop voor Albanië door en door kent vanwege de hulpverleningsprojecten die startten in 1991, na de val van het communisme. Na elke afleveringen verschijnt er een review waarbij wij als stichting vertellen over de ervaring met de hulpverlening aan de Albanese bevolking. Bureau Jairo schrijft deze artikelen. Hij woonde 3,5 jaar als zendeling / ontwikkelingswerker in Korce en Shkodër en werkte samen met stichting Hoop voor Albanië. Foto’s: videostills uitzending AVROTROS, Tekst gerelateerde programma’s WIDM / AVROTROS.