Veranderingen

28 juni 2022Magazine, Nieuws, Voorwoord

Nu ik dit schrijf, realiseer ik mij, dat vier maanden geleden alles anders was. Corona was zo goed als weg, het normale leven kon weer beginnen. Fijn voor heel veel mensen; weer op bezoek, weer bouwen aan je bedrijf, weer naar school. Maar hoe snel kan het gaan. Eén man die een totale chaos veroorzaakt in Oekraïne. Miljoenen mensen op de vlucht, duizenden doden te betreuren. Hele steden platgebombardeerd.

Niets wordt ontzien. Ziekenhuizen, scholen en ga zo maar door. Gewone mensen in koelen bloede vermoord. Na zoveel maanden komt de economie in problemen over de hele wereld. De aanlevering van graan uit Rusland en Oekraïne stagneert, dus dreigt er een enorme hongersnood in met name Afrikaanse landen. Gas- en olieprijzen rijzen de pan uit. De rijkere landen gaan het wel redden. Ze sturen veel wapens richting Oekraïne. Zoals altijd komen de arme landen in de problemen. Eén ding is positief: we zijn het in korte tijd over veel dingen eens! Met het bestuur reisden wij meerdere keren naar Albanië. Ook daar verandert veel. Aan de wegen is flink gewerkt, een hele verbetering. Langs de kust wordt veel gebouwd.

Ook zien we het toerisme op gang komen, dat is positief. Albanië is een mooi land met een mooie natuur en vriendelijke mensen. Maar er is ook nog steeds veel armoede. Daar proberen wij wat aan te doen. Peter en Marjan Brugman zijn nu twee jaar in Albanië en zeer actief. Veel projecten worden gedaan of komen er aan.

Een AZC-gebouw uit Delfzijl werd getransporteerd naar Tirana en opgebouwd in de regio Pruch. Er waren maar liefst acht (!) trailers voor nodig. Een hele onderneming met zoveel vrijwilligers die dit geregeld hebben! Ook is er hard gewerkt door de bouwgroep Ep en Vloet onder leiding van Martin Nederveen. Wat hebben deze mensen hard gewerkt in de hitte! Het gebouw staat, maar er moet nog veel gebeuren. De binnenwanden moeten nog geplaatst worden net als de elektra. Er hebben zich alweer een aantal vrijwilligers gemeld, waar we erg blij mee zijn.

Er is nog veel geld nodig om dit allemaal te realiseren, dus als u ons wilt helpen, zou dat heel mooi zijn. De één kan bouwen en de ander kan geven, met elkaar maken we het verschil. De gewone transporten met hulpgoederen gaan ook door. In het dorp Selba (zie foto) zijn Peter en Marjan ook actief. Van onderwijs tot het bouwen van huisjes. Van olifantengras heeft u waarschijnlijk nog nooit gehoord. Dit gras kan voor werkgelegenheid zorgen. Het is inmiddels gepoot en moet nu twee jaar groeien, daarna wordt het geoogst en geperst waarna het zeer geschikt als brandstof om op te koken of het huis mee te verwarmen.

Dit is zomaar een greep uit vele projecten. Zo proberen we een zegen te zijn voor de allerarmsten. “Maak alle volken tot mijn leerlingen”, is wat de Bijbel ons leert. Door te doen wat onze hand vindt, proberen wij hieraan handen en voeten te geven. Wij willen u vragen te bidden voor Stichting Hoop voor Albanië en ons financieel te blijven steunen.

Pleun van den Berg – voorzitter bestuur Hoop voor Albanië