Transport

+900 transporten | +11.000.000 kg hulpgoederen |+19.000.000 km

Goederentransport 

HvA Transport is het langstlopende project van de stichting Hoop voor Albanië. De transporten zijn een belangrijkste levensader van de stichting. Al ruim vijfentwintig jaar worden er transporten georganiseerd waarmee vele hulpgoederen hun weg naar Albanië hebben gevonden. In de beginjaren gebeurde dit door beschikbaar gestelde of gehuurde vrachtwagen combinaties, maar nu ook alweer een lange tijd met onze eigen (gesponsorde) Truck.

Deze transporten worden georganiseerd door onze HvA Transport groep die bestaat uit Erwin Heemskerk, Marcel Pieterse en Kees de Haan die ook de retourvrachten vanuit Italië organiseren. Deze retourvrachten zorgen ervoor dat de kosten van de transporten gereduceerd worden. Met de vele vrijwillige chauffeurs worden er iedere 14 dagen transporten verzorgd naar Albanië en bij sommige acties ook extra trucks.

Aaneenschakeling

De meeste van deze trucks worden geladen in ons Depot te Maasdijk waar Toon van der Sar met zijn team een zeer belangrijke schakel is in het proces. Andere belangrijke schakels zijn bestuurslid Reitze Veen die zorg draagt voor de douane-formaliteiten hier in Holland. In Albanië zelf is Leta Cenolli onmisbaar, zij beheert het depot in Prush vlak bij de hoofdstad Tirana. Daar ontvangt zij alle goederen en distribueert deze onder de aanvragers die allemaal lid zijn van de VUSH (Albanese protestantse Koepelorganisatie) om een aanvraag voor hulpmiddelen te doen. Alle contacten met de Albanese douane lopen via Leta, haar netwerk is van zeer groot belang om de transporten en de nazorg soepel te laten verlopen.

Doe goed en zie niet om

De combinatie van onze vrijwilligers en de trouwe achterban vormen samen het fundament van al die transporten, 25 jaar lang. Elke rit enkele reis bevat 2.000 kilometers en 10 vaaruren vanuit Bari (Italië) naar Durrës (Albanië) en weer retour.

We zijn de tel van het aantal transporten kwijt, omdat we niet exact bijhielden hoe vaak we reden. Dat is op zich ook niet belangrijk. Doe goed en zie niet om, toch?

Al met al mochten we ruim 900 transporten met hulpgoederen naar Albanië brengen. Zo’n 80.000 m3 – ca. 11 miljoen kilo – dat is een aardige berg. Circa 1.900.000 kilometer rijden zonder echte ongelukken, een wonder, en daar zijn we heel erg dankbaar voor.

We beseffen dat we maar een kleine bijdrage kunnen leveren; druppels, maar je zal die druppel maar nodig hebben. Wat ben je dan blij als jij een druppel in de vorm van hulp krijgt!

Laatste transportberichten

Afscheid van Leta Cenoli

Afscheid van Leta Cenoli

Vandaag, 23 februari 2024, zal Leta Cenoli voor de laatste keer ons transport begeleiden via de douane naar ons depot in Prush. Na 33 jaar, de helft van haar leven, zal Leta van haar welverdiende pensioen gaan genieten. Afgelopen najaar heeft Leta aangegeven met haar...

15 jaar HvA-Transport

15 jaar HvA-Transport

Bij de opstart van de stichting in 1992, was het een van de eerste acties om een bestelbus met hulpgoederen te vullen en te sturen naar Albanië. In 1991 gingen de buitengrenzen na vijftig jaar communisme open en was er veel werk aan de winkel op het gebied van de...