Waarom zou je je tanden poetsen?

24 januari 2022Nieuws, Selba

In Nederland is het gewoon om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan én natuurlijk dagelijks tanden te poetsen. Als er zelfs nog maar twee kleine tandjes zijn verschenen in het kleine babymondje, dan wordt er gestart met een schattig klein babyborsteltje en speciale baby tandpasta! Voor iedere mond of tandvleesprobleem is er wel iets beschikbaar bij een drogist of apotheek en ja… tegenwoordig zijn er dan ook velen die de tanden extra sprankelend wit willen hebben en daarvoor een intense behandeling ondergaan om de vurig begeerde rij witte tanden te kunnen krijgen!

Hoe anders gaat dat in Albanië!

Natuurlijk, in de Albanese supermarkten en bij drogisterijen worden ook tandpasta en tandenborstels verkocht. En zeker: er zijn ook goede Albanese tandartsen! Maar dat alles is voor mensen die dat ook kunnen betalen! In een dorp als Selba vind je geen producten voor tandverzorging in hun mini winkeltje annex koffiehuis. Het heeft gewoon géén prioriteit als je dagelijks je best moet doen om jouw gezin te eten te kunnen geven. Gevolg is dus dat veel mensen één, enkele of alle tanden missen en zelfs de jongeren hebben duidelijk zichtbaar al problemen. Daarom is verzorging van de tanden en de mond een speerpunt in ons programma in Selba en hebben wij zelf gezorgd voor de benodigde producten.

Tandenpoets instructies, ook voor het thuisfront.

Tandenpoetsles

Héél véél tubes tandpasta en héél véél tandenborstels werden op een goede dag uitgereikt en hebben we een echte tandenpoets lesgegeven aan de vrouwen in Selba. Het ontbreekt hen naast middelen ook aan kennis en dus werd hen een instructiebrief overhandigd en hebben we een uur lang alles verteld en de dames laten oefenen. Natuurlijk waren er dames die aanvankelijk het nut er niet van inzagen om die ene tand nog te poetsen. De hele exercitie werkte natuurlijk ook op de lachspieren van de vrouwen, dus het werd behalve een functionele ook een hele vrolijke ochtend. Zij kregen opdracht ook hun mannen en hun kinderen te motiveren om gebruik te maken van alles wat zij die ochtend overhandigd hadden gekregen. De dames waren allen erg overtuigd van de zin van deze les en waren erg enthousiast over alles wat ze geleerd hadden.

Eenheid herstellen

Iedere bijeenkomst met de dames wordt door ons, Vera en mij (Marianne), voorbereid. De ene keer gaat het over bijvoorbeeld communicatie en communicatievaardigheden, in een andere bijeenkomst leren zij hoe zij kunnen haken, en weer een andere les gaat het over een thema met betrekking tot gezondheid. Een klein en geïsoleerd dorp met veel verdeeldheid en onenigheid in het verleden geeft eenzaamheid. Met deze bijeenkomsten proberen wij de barrières uit het verleden op te ruimen en de eenheid te herstellen en de wereld van de dames wat groter te maken door kennisoverdracht en plezier te bieden.