Renovatie Ziekenhuis Elbasan

In Elbasan ligt één van de weinige psychiatrische ziekenhuizen van Albanië. De omstandigheden in dit ziekenhuis zijn verschrikkelijk. De meeste patienten zijn hun identiteit volledig kwijtgeraakt, leven in smerige, slecht onderhouden verblijven en het personeel is niet gemotiveerd. Hoop voor Albanië werkt samen met Wilma Verburg aan de verbetering van de situatie in dit ziekenhuis.

Het district Elbasan
Het district Elbasan (Albanees: Rrethi i Elbasanit) is een van de 36 districten van Albanië. Het heeft 224.000 inwoners (in 2004) en een oppervlakte van 1290 km². Het district ligt in het midden van het land in de prefectuur Elbasan. De hoofdstad van het district is de stad Elbasan.

De stad Elbasan
Elbasan is een stad in centraal Albanie. Het ligt in het district Elbasan. Het is de derde stad van Albanië, met een bevolking van 87.797 (2001) en een oppervlakte van 1290 vierkante kilometer. De stad kreeg meer belang doordat de Chinezen in 1974 een staalmolen bouwden. Tijdens het communistische regiem waren er ook andere industrieën in deze stad, en als gevolg daarvan vormt luchtverontreiniging nu een probleem in deze stad.

Het psychiatrisch ziekenhuis
Psychiatrisch ziekenhuis Sadik Dinçi is het grootste van de vier Psychiatrische ziekenhuizen die het land kent. Het ziekenhuis telt 310 bedden verdeeld over negen afdelingen. De meeste patiënten zijn verstandelijk gehandicapt. Ze zitten eigenlijk hun hele leven al in het ziekenhuis en hebben voor het overgrote deel niemand die naar hen omkijkt De patiënten hebben een erg laag ontwikkelingsniveau en daar wordt ook niet erg over nagedacht. Lezen en schrijven kunnen ze niet. Ze zijn zelden buiten het ziekenhuis geweest. Er worden geen activiteiten met de patiënten gedaan. Dat kennen ze niet. Niemand van de patiënten heeft persoonlijke bezittingen, zelfs geen tandenborstel. Ze hebben geen eigen kleding, geen geld en de meesten hebben ook geen familie die naar hen omziet.

De patiënten zijn ondergebracht op kale sombere verveloze kamers en sombere verblijfsruimten Op de kamers die bestemd zijn voor zes of acht patiënten liggen twaalf tot veertien patiënten op doorgezakte en verroeste bedden. De wasruimte van het ziekenhuis is sterk verouderd, vies en onwerkbaar. De drogers werken niet meer. De was wordt gedroogd in de tuin van het ziekenhuis en de hekken dienen als waslijn. Er zijn enkele afdelingen voor chronische en acute patiënten. Men spreekt dan voornamelijk over schizofrenen. De manier waarop de staf met hen omgaat kun je niet vergelijken met Nederland; geduw getrek, ook slaan. Toch kan niet gezegd worden dat ze niet om hen geven. Het is niet gemakkelijk om daar verpleegkundige te zijn, met nagenoeg geen middelen. Voor de meesten geldt dat er dag in dag uit, jaar in jaar uit niets is te doen dan rondhangen.

In mei 2011 is door de Michagroep uit 's Gravenzande in het Psychiatrisch Ziekenhuis de toiletgroep en wasmachine vervangen, elektriciteit en keukenblok in fysio en training, de muren geverfd. Nieuwe planken op 24 bankjes, materiaal voor activiteiten met bewoners, sjoelbakken, hometrainers. Nieuwe bedden en matrassen, tafels, stoelen en kasten.

Met de bewoners zijn activiteiten gedaan. Ook heeft de staf training gekregen door een bezigheidstherapeute.
Schilderes Anneke Verrips heeft op de voorkant van het gebouw een muurschildering aangebracht.
In oktober 2012 is de groep teruggegaan voor de renovatie van de wasruimte met wasmachines en drogers. Tafels, stoelen, bedden en kasten voor de afdelingen. Renovatie van de eetzaal voor de mannen. Ook werden activiteiten met de bewoners georganiseerd.

Foto's psychiatrisch ziekenhuis Elbasan
Ziekenhuis Elbasan
Ziekenhuis Elbasan binnen plaats
Ziekenhuis Elbasan opgeknapte gezelschapsruimte
Washok
Patienten op de kamer
Achter de tralies
Een opgeknapte ontspanningsruimte
Een opgeknapte ontspanningsruimte
Nieuwe wasmaschines met voldoende capaciteit
Het binnen terrein zit er tegenwoordig zeer netjes uit
Onder de bezielende leinding van Wilm Verburg knapt het centrum zienderogen op
Onder de bezielende leinding van Wilm Verburg knapt het centrum zienderogen op
Ons bezoek van November 2017
Een veranda gebouwd door de werkgroep Eb & Vloet
Weer glas de kozijnen
Verder op de zalen heeft het nog veel weg van de jare 50 !
De patienten hangen veelal rond op de gangen