Zomerkampen

Jarenlang koppelt Hoop voor Albanië kerken en jongerengroepen uit Nederland met kerken en organisaties in Albanië en worden er zomerkampen voor kinderen georganiseerd. Aan deze zomerkampen nemen vooral kansarme kinderen en jongeren deel die een moeilijk leven leiden. Peter Brugman leidde zelf vanuit als bestuurslid en zendeling van Hoop voor Albanië zelf vijf keer vanuit Evangelische Gemeente Maranatha in Maasluis (EGMA) een zomerkamp.

De jongeren uit de Nederlandse gemeente gingen tijdens de jongerenreis van 2019 aan de slag bij het project Seed of Hope van Vera Piperku. Zij voorziet namelijk drie keer per week 300 kinderen van een warme maaltijd en kent talloze kinderen uit Shkozë, een arme buitenwijk van Tirana.

Het kamp was een zeer bijzondere ervaring

Het georganiseerde kamp was zowel voor de Nederlandse jongeren als voor de Albanese kinderen én hun ouders een bijzondere  ervaring. Een gedeelte van de tijd werd besteed aan het opknappen van het pand van Seed of Hope en het maken van prachtige muurschilderingen. Daarnaast ging de groep met 100 kinderen naar een camping aan het strand bij de plaats Jalë aan de Adriatische kust. Veel Albanese kinderen waren nog nooit aan een strand geweest of hadden gespeeld op het strand.

“Ze zagen de zee voor het eerst in hun leven”

Peter Brugman: “We hadden de vakantie goed voorbereid en de kinderen hadden een vier daagse vakantie zoals zij nog nooit eerder hadden meegemaakt. We praatten samen met hen over Jezus en zongen samen liederen. Verschillende Albanese jongeren kozen voor Jezus en werden gedoopt in de zee. Alle vijf ‘werkvakanties’ waren onvergetelijk voor de kinderen en levensveranderend voor een heel aantal. Een aantal jongeren voelden hierdoor de motivatie om te gaan studeren en zelf dienstbaar te worden aan hun eigen samenleving. Dat is echt heel waardevol!”

Nieuwe groepen zijn welkom!

Tijdens de corona lag het reizen stil. Als stichting hopen we van harte dat we weer enthousiaste groepen uit Nederland of elders uit Europa komen om voor de Albanese kinderen en tieners een onvergetelijke ervaring te geven. En natuurlijk hopen wij dat daarvoor het Missionhouse als uitvalsbasis mag dienen en een plek om weer tot rust te komen, alvorens weer naar huis af te reizen.