Voedselpakketten

Hoop voor Albanië deelt met name in de wintermaanden honderden voedselpakketten uit. Zo’n 300.000 Albanezen, tien procent van de bevolking, leeft onder de armoedegrens. In Albanië hebben die mensen ongeveer één euro per dag te besteden aan persoonlijke uitgaven. Nog eens 100.000 Albanezen leven net boven die grens, maar kunnen ook moeilijk rondkomen en kunnen vaak hun kinderen geen gezonde maaltijden voorzetten. Elk dubbeltje draaien ze om.

De voedselpakketten worden, vaak in samenwerking met samenwerkingspartners ingekocht. De voedselpakketten bestaan voornamelijk uit de basis producten zoals rijst, bonen, meel, olie, macaroni, zeep en wasmiddel. In de winter van ’20/’21 en ook deze winter weer, hebben wij de mogelijkheid om wat grotere pakketten samen te stellen, waarin wat extra’s kan worden gedaan, zoals bijvoorbeeld vruchtensap, koekjes, koffie en  wat lekkers voor de kinderen.  In samenwerking met voorgangers van de lokale kerken vinden jaarlijks honderden voedselpakketten hun weg naar de mensen in nood.

Tweemaal per jaar doet Hoop voor Albanië een grote meel actie, waarbij rond Pasen en rond Kerstmis 1200 meelzakken worden verstrekt aan de allerarmsten. Brood is een heel belangrijk onderdeel van het dagelijkse voedsel voor de armen. Meel is als ingrediënt dus van essentieel belang.

De motivatie voor Hoop voor Albanië om dit steeds te blijven doen staat in de Bijbel in Mattheus 25:37 waarin Jezus zelf zegt:

“Want ik had honger en jullie gaven mij eten. Ik had dorst en jullie gaven mij te drinken.”

Coverfoto: Marijn Langenberg