Seed of Hope

Ten noorden van de hoofdstad Tirana ligt Shkoza, een voorstadje van Tirana. Daar wonen voornamelijk mensen uit het noorden van Albanië die na de val van het communisme in 1990 vertrokken en hoopten op een beter leven. Dit ‘betere leven’ viel vaak tegen omdat de mensen veel beperkingen tegenkwamen met als gevolg werkloosheid en armoede. Bovendien heeft de bevolking uit het noorden een andere cultuur en hebben zij minder kennis over essentiële zaken en basisvaardigheden.

In Shkoza woont Vera Piperku en haar betrokken gezin. Vera is een Albanese dame met een groot hart. Zij heeft met hulp van Hoop voor Albanië een project entrum opgericht, waar zij aan driehonderd kinderen uit Shkoza drie keer per week een gezonde maaltijd verstrekt. Naast maaltijden verstrekken leert zij de kinderen ook communicatievaardigheden, een ander te dienen, te wachten op anderen, de kleinsten te helpen. Ook proberen zij de kinderen de Bijbelse waarheden en waarden te leren. En om harde werkers, goede studenten en goede burgers te zijn.

Grote inzet voor de gemeenschap

Het voortbestaan van Seed of Hope is van groot belang voor de gemeenschap, omdat het naast hulp aan de kinderen ook contact onderhoudt met de families en er vrouwengroepen zijn. Daar leren zij communiceren, hoe om te gaan met hun opgroeiende kinderen en hoe in het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Onder andere door het onderhouden van een groentetuin en door te leren naaien of sollicitatietraining. Vera leert de vrouwen hoe je gezond kan leven en goede maaltijden bereid. De vrouwen lezen en leren uit de Bijbel en delen hun nood met elkaar en bidden hier samen voor.

Positieve veranderingen

Door de jaren heen heeft Vera veel mensen zien veranderen door dat zij liefde, respect en liefdevolle zorg ervoeren in het project centrum. Zij hebben gezien dat mensen door Gods genade en goedheid een andere weg kozen en op een andere manier in het leven staan.

Bouw van een plantenkas

Hoop voor Albanië is door de jaren heen en vanaf het begin een groot supporter en partner geweest van Seed of Hope. Wij hebben het projectcentrum gebouwd en voorzagen in veel middelen en materialen zodat Seed of Hope tot haar doel zou komen. Hoop voor Albanië was vaak betrokken bij het helpen van de arme families en brachten kleding en voedsel op een respectvolle manier. Hoop voor Albanië bouwde de plantenkas en voorzag in gespecialiseerde mensen die kennis konden overdragen hoe de plantenkas te gebruiken.

Opknappen school in Selba

Een van de grote projecten was het opknappen van de school in het vergeten en heel arme dorp Selba, net buiten Tirana. We voorzagen in boeken en schoolmateriaal. Er werden huisjes gebouwd voor een aantal gezinnen die in mensonwaardige behuizing leefden. De hulp voor Hoop van Albanië wordt als een zegen en een bemoediging ervaren. Door de samenwerking geeft het de organisatie Seed of Hope een boost.

Vergaande samenwerking

De samenwerking willen we verder laten gaan ter opbouw van de gemeenschap in Shkoze, zodat Hoop voor Albanië de projecten ondersteund en de gemeenschap in zijn kracht komt te staan. Het werk in Selba heeft een hoge prioriteit voor Seed of Hope en zodat zij relaties kunne versterken. Stiekem dromen ze aan een soortgelijk centrum bouwen als in Shkoza, zodat de hele gemeenschap op diverse manieren bereikt kan worden.

 


Bekijk hieronder de aflevering over Seed of Hope uit onze serie ‘De Gezichten van Albanië’.