Psychiatrisch Ziekenhuis Elbasan

In Elbasan staat het grootste psychiatrische ziekenhuis van Albanië. Ongeveer 350 psychiatrische patiënten wonen daar, van wie er een velen meer dan twintig jaar. De Nederlandse Wilma Westerink-Verburg werkt daar sinds 2010 jaar als consultant. Wilma’s missie is om de levensomstandigheden en de kwaliteit van zorg voor de psychiatrische patiënten te verbeteren. Hoop voor Albanië ondersteunt haar bij deze missie. 

In 2010 waren er barweinig voorzieningen in het ziekenhuis. De patiënten aten met hun handen gehurkt op de grond. Er waren niet genoeg bedden en de matrassen stonken naar urine. Kort nadat Wilma zich inzette voor de patiënten ging Hoop voor Albanië helpen met passende goederen. Transporten vol matrassen, bedden, kleding, stoelen brachten ze in de loop van de jaren naar het ziekenhuis. Daarnaast heeft Hoop voor Albanië allerlei belangrijke verbeteringen en verbouwingen aangebracht in de keuken en wasserij van de instelling.

Micha werkgroep helpt

De Micha werkgroep uit ’s Gravenzande heeft een oude eetruimte aangepakt en veranderd in een knus dagcentrum. De ruimte heet nu ‘centrum tulipan’, omdat de Albanese houden van de Hollandse tulpenbloem. De werkgroep kwam verschillende keren om met de patiënten allerlei activiteiten te ondernemen. Dit waren unieke ervaringen voor de patiënten.

Doelen voor de toekomst

De samenwerking met Hoop voor Albanië gaat door, zodat we matrassen, stoelen, tafels ed. blijven brengen. Met als doel dat er op elke afdeling ooit een eigen woonkamer voor de mensen komt. Er zijn concrete plannen om in 2020 het dagcentrum uit te breiden, zodat patiënten buitenactiviteiten aangeboden krijgen. De corona pandemie gooide echter roet in het eten. Daarnaast heeft het ziekenhuis verbouwingsplannen. Het psychiatrisch ziekenhuis in Elbasan is een project waar Hoop voor Albanië en de Micha werkgroep mee verbonden blijft.