Profamilja

Profamilja is een Albanese NGO en ontwikkelt programma’s voor gezinnen. Deze programma’s richten zich op het versterken van de samenhang in de familie op sociaal, economisch en spiritueel vlak. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de lokale kerken. Edlira Gogu is oprichter van de stichting en een belangrijk motto is: ‘Een huis wordt met de hand gebouwd, een familie met het hart’. Hoop voor Albanië helpt met voedselpakketten, zakken meel en kleding voor de mensen in onze gemeenschap. Daarnaast hielp Hoop voor Albanië bij de realisatie en bouw om het Profamilja gebouw in Peza.

Plannen plotseling kunnen plotseling veranderen en we kunnen de controle verliezen. We leren de mensen dat we boven de situatie gaan staan, ons aanpassen en ons werk voortzetten om de gemeenschap te helpen. Op moeilijke momenten houdt onze organisatie zijn focus op God en vragen wij om Zijn voortdurende hulp en leiding bijvoorbeeld tijdens natuurrampen of onvoorziene omstandigheden.

Zet je in voor je eigen omgeving

Op landelijk niveau biedt Profamilja hulp aan ouders, families en gemeenschappen door trainingen en conferenties te organiseren. Op gemeenschapsniveau ondersteunt Profamilja gezinnen en andere gemeenschapsleden om een veilige en koesterende omgeving voor hun kinderen te bieden. Tegelijkertijd leren ze de competenties van kinderen en adolescenten op te bouwen en stimuleren hen om de een constructieve manier deel te nemen in hun eigen omgeving.

Hulp aan gezinnen

Profamilja heeft twee multifunctionele centra in gebruik, één in Peza en één in Maknor. De twee dorpjes liggen ten zuidwesten van de hoofdstad Tirana, zo’n half uur rijden. In Peza en Maknor bieden ze (wekelijkse) cursussen aan in de Engelse en Franse taal, in kunst en handvaardigheid. Ze hebben een boekenclub, een bibliotheek, en eens per week zijn er muzieklessen voor kinderen. In samenwerking met de overheid boden ze hulp na de aardbevingen in november 2019 en gaven ze coronasteun aan individuen en families die getroffen zijn door de Covid-19 beperkingen sinds maart 2020. Dat had met name economische gevolgen voor veel gezinnen.

Foto: Marijn Langenberg