Opvanghuis zwerfjongeren Maliq

In januari 2019 werd het jongenshuis in Maliq geopend. Hoop voor Albanië heeft voor dit project het pand verbouwd en gebruiksklaar gemaakt. Bij dit project werd samengewerkt met de Kenedi Foundation in Korcë. Samen willen we ervoor zorgen dat jongens uit onveilige of sociaal zwakke gezinnen op een veilige plek kunnen wonen en opgroeien.

Kort na de opening werd de woning betrokken door en groep jongens van zes tot dertien jaar. De jongens leren structuur door hun dagelijkse routines te doen en hun schoolwerk te doen. De medewerkers leren hen om te gaan met elkaar en hoe zij zelf moeten opruimen en hun leefruimte netjes kunnen houden. Samen lezen ze uit de Bijbel en nemen deel aan het kinder- en tienerwerk van de lokale kerk.

Veilige en warme thuissituatie

Het doel van het huis is om ze een veilig thuis te bieden door van ze te houden, op te voeden, te onderwijzen en met hen de liefde van God te delen. Alle jongens hebben van thuis uit een achtergrond met misbruik, verwaarlozing of trauma. Het verlangen van de medewerkers is dat ze weer leren vertrouwen en openstaan ​​voor liefde; niet alleen die van hen, maar ook van de Liefdevolle Vader, die van hen houdt.


Intensieve begeleiding

Er zijn vijf begeleidsters die de hele week rouleren en die de kinderen dagelijks begeleiden. Er is één mannelijke medewerker en hij is de tutor van de jongens tijdens het schooljaar en de zomer. Veel van de jongens lopen achter op school omdat ze nog nooit eerder zijn geweest of omdat hun ouders hen niet de tools of ondersteuning hebben gegeven of hebben kunnen geven om te slagen.

Bekijk hieronder de aflevering over Opvangtehuis in Malic uit onze serie ‘De Gezichten van Albanië’.