Het Jonathan Center is opgericht in 2008. Vaak werden toen, maar nu nog steeds, Albanese kinderen met het down syndroom weggestopt. Vaak vanwege schaamte en schande voor de hele familie werden ze voor de buitenwereld geïnstitutionaliseerd of verstoten.
Het begon allemaal met Jonathan, een jongen die geboren werd met het Syndroom van Down en waarvan de dokter na de geboorte zei dat het kindje toch zou sterven, dat zijn leven niks waard was. Maar Jonathan bleef leven door de enorme inzet van zijn moeder en later ook van Ada Kita, zijn tante. Jonathan werd een aanzet tot een verandering in de nationale mindset over het Syndroom van Down.
Start van het dagcentrum
Ada Kita ging heel veel lezen en zich verdiepen in het down syndroom en besefte dat veel meer mensen met deze omstandigheden te maken hadden. Er werd een dagcentrum opgericht waar honderden families van kinderen met speciale behoeften hulp kregen bij spraakontwikkeling, ergotherapie, kunst therapie, muziek, huishoudelijke vaardigheden ontwikkelen, therapie en training. En dat alles aangeboden voor niets!
Het Jonathan center zei over ondersteuning van Hoop voor Albanië: “De voortuitgang ging minder snel dan we hoopten. Hoop voor Albanië was er steeds weer om ons te helpen en voorzagen in de behoefte die wij hadden. Zij waren het die blij zijn met onze kinderen en zij waren het die van ons werk houden.”
Ada Kita en Annette van Gorkum hielp bij het oprichten en runnen van het Jonathan Center. Toen Annette met haar man in Albanië woonden als zendeling stonden ze het centrum met raad en daad terzijde.
Bekijk hieronder de aflevering over het Jonathan Center uit onze serie ‘De Gezichten van Albanië’.