Huizen bouwen en verbouwen

Goede en veilige huisvesting behoort tot één van de basisbehoeften. Hoop voor Albanië heeft menigmaal moeten constateren dat huisvesting voor de allerarmsten in Albanië nogal eens onveilig is of in een mensonwaardige staat verkeert. Albanese voorgangers en lokale hulpverleners uit ons netwerk zijn de ‘voelsprieten’ van onze organisatie. Bij kritieke situaties wordt de hulp van Hoop voor Albanië ingeroepen. Bijvoorbeeld bij bouwwerkzaamheden aan een woning, kerk of in een gevangenis.

Vier huizen per jaar

Per jaar pakt Hoop voor Albanië vier huizen aan die we verbouwen of opnieuw bouwen. Luli is een Albanese aannemer met wie we sinds 1993 samenwerken. Deze aannemer huurt daar waar wordt gebouwd, lokale medewerkers in. Zij ondersteunen zijn ‘vaste bouwteam’ en daarmee creëren we (tijdelijke) werkgelegenheid. Hoop voor Albanië voorziet een nieuwe woning van een complete keuken, sanitaire voorzieningen en de benodigde meubelen.

AZC- gebouwen ombouwen

Zo zijn vele voormalige AZC-gebouwen vanuit Nederland naar Albanië getransporteerd. De zogenaamde schottenketen zijn handzaam te demonteren. Met behulp van werkgroepen en vrijwilligers uit Nederland worden ze afgebroken in Nederland. Na transport worden ze weer opgezet met vrijwilligers en gebruikt als opvangcentrum, gaarkeuken school of tv-radio studio (van Radio 7).

Albanese kerken (op)bouwen

Hoop voor Albanië is actief op het gebied van het herstelwerkzaamheden of bouwen van kerken voor nieuwe of bestaande gemeentes. Zo bouwen we nieuwe kerkgebouwen of worden bestaande gebouwen omgebouwd tot kerk. Daarbij worden dan vaak aanvullende werkzaamheden uitgevoerd zoals isolatie werkzaamheden of een dakrenovatie.

Bouwen in gevangenissen

In een aantal gevangenissen heeft Hoop voor Albanië onder andere sanitaire voorzieningen, gymzalen en kerkzalen gerenoveerd. In deze, veelal in zeer slechte staat verkerende gevangenissen, zijn de leefomstandigheden uitermate slecht. Bij deze bouwwerkzaamheden is samengewerkt met de organisatie Shkbsh Prison Fellowship Albania. Zij deden de aanvraag, waarna Hoop voor Albanië kon helpen dankzij de giften van de trouwe achterban.

Herstelwerkzaamheden na de aardbeving

Door de aardbevingen in oktober en november 2019 werden duizenden gebouwen beschadigd of werden onbewoonbaar. Een aantal huizen konden we renoveren of opnieuw bouwen door een bijdrage uit het aardbevingen schadefonds. Het dak van een Bijbelschool in Durrës werd gerenoveerd na schade door de aardbevingen.

Bekijk hieronder de aflevering over huizen bouwen uit onze serie ‘De Gezichten van Albanië’.

Nieuwsberichten

Een kas voor de ouderen opvang in Korça

Een kas voor de ouderen opvang in Korça

Een kas voor de ouderen opvang in Korça: Het was al lange tijd een grote wens van Marleen van de Voorde om een  groente kas te hebben waar men hun eigen groente in zou kunnen kweken om zo in hun eigen behoeften te kunnen voorzien. Mede door de sterk gestegen...

Huizen opgeleverd in  Panarit en Pezë

Huizen opgeleverd in Panarit en Pezë

Deze maand zijn er 2 huizen opgeleverd waar HvA in ondersteund heeft. 1. Panarit: Het huis is klaar en opgeleverd door Luli Cenoli onze vaste aannemer en wat een feest  om dit gezin de sleutel te mogen overhandigen. Ook in dit gezin hebben wij weer Hoop mogen brengen...

Zonnepanelen voor het gebouw van Radio7

Zonnepanelen voor het gebouw van Radio7

Op het gebouw van de Albanese christelijke radio omroep Radio-7, zijn maar liefst 134 zonnepanelen geplaatst. Albanië is een zeer zonnig land en met de panelen heeft de radiozender goedkope en groene stroom. Op het dak liggen drie verschillende panelen. Het zijn...