Gevangenenzorg

Er zijn zo’n 6000 gedetineerden in Albanië, verdeeld over 21 gevangenissen. Albanië heeft één vrouwengevangenis en één jeugdgevangenis. De kinderen en families van gevangenen behoren tot de meest vergeten bevolkingsgroepen van de wereld, zo ook in Albanië. Velen zijn verborgen voor de samenleving, leven in afgelegen, vaak moeilijk te bereiken gemeenschappen en ervaren extreme armoede. Gevangenen worden door de samenleving afgewezen, afgesneden en geïsoleerd. En velen ervaren nooit de liefde van Jezus of komen nooit zijn levens veranderende boodschap van hoop tegen.

In Albanië is er geen sprake van vervroegde vrijlating, je moet de hele straf uitzitten. Men moet opnieuw naar de rechter om goed gedrag in de gevangenis en een stabiele thuissituatie daarbuiten aan te tonen. Kom je zonder advocaat, dan is dat al reden om aan die stabiele thuissituatie te betwijfelen.

Re-integreren is lastig

Gevangenen die daarvoor in aanmerking komen, hebben recht op drie weken vakantie per jaar. De dagen buiten de gevangenis zijn bedoeld om het contact met familie te herstellen en te zoeken naar een huis en een baan. Hulp daarbij biedt de staat niet. Een werkloosheidsuitkering bedraagt slechts honderd euro per maand (de helft van het minimumloon) en met werkloosheidscijfers van achttien procent maakt iemand met een strafblad weinig kans op werk. Als een jonge vrouw uit de gevangenis komt, dan is er weinig kans om te kunnen trouwen. Een potentiële huwelijkskandidaat zou het nog kunnen accepteren, maar zijn ouders zeker niet.

Shkbsh actief voor Albanese gevangenen

Gelukkig is er een organisatie werkzaam in Albanië, genaamd Shkbsh, oftewel Prison Fellowship Albania. Shkbsh zet zich in voor de gevangenen, de kinderen van gevangenen en de familie. Het onderhoudt contact met overheid, lokale kerken, de Albanese gemeenschap, teneinde de situatie van de gevangenen en hun netwerk te verbeteren, het isolement te verbreken, kansen te creëren voor de gevangenen als zij vrij komen. Shkbsh is volledig afhankelijk van donaties en heeft diverse mensen in dienst om het werk in de gevangenissen in het hele land te kunnen doen. Zij hebben kapelaans (pastoraal medewerkers voor gevangenen) werkzaam in de gevangenissen, om direct ter plaatse beschikbaar te zijn en hulp te kunnen verlenen.

Op de bres voor het gevangenenwerk

Hoop voor Albanië ondersteunt dit werk van harte, om deze vergeten en geïsoleerde groep mensen kansen te geven. Hoop voor Albanië heeft daarom in diverse gevangenissen hulpgoederen kunnen brengen, herstelwerkzaamheden aan de gebouwen kunnen uitvoeren en Hoop voor Albanië onderhoudt een goed contact met deze waardevolle organisatie en stelt zich beschikbaar op voor hulpvragen in de toekomst.


Bekijk de fotogalerij van een gevangenisbezoek