Foodbank Albania

De Albanese voedselbank bestaat sinds 2013 en is opgericht door de Nederlandse Wilma Verburg. Inmiddels zijn er vijf fulltime medewerkers, zes parttimers en honderden vrijwilligers actief. Foodbank Albania werkt in het hele land samen met kerken, organisaties en gaarkeukens.

De missie en visie van Foodbank Albania

Zo’n 300.000 Albanezen, tien procent van de bevolking, leeft onder de armoedegrens. In Albanië is dat 160 euro per maand voor een gezin met twee kinderen. 1 euro per dag voor persoonlijke uitgaven. Nog eens 100.000 Albanezen leven net boven die grens, maar kunnen ook moeilijk rondkomen en kunnen vaak hun kinderen geen gezonde maaltijden voorzetten. De Albanese voedselbank helpt deze doelgroep en heeft drie speerpunten:

  1. ‘Solidariteti per ushqim’ oftewel; solidariteit voor voedsel,
  2. ‘Food for all’; voedsel voor iedereen en
  3. ‘Zero food waste’, geen voedselverspilling!

Snelle start met een sprinter-bus

Wilma vertelt over de start van de Foodbank Albania: “Op een dag werd ik opgebeld door een bestuurslid of wij hun Mercedes Sprinter-bus konden gebruiken. Wat een mooie gift was dat. Die bestelbus konden we goed gebruiken voor ons groeiende ‘fresh food-project’. Dagelijks gaan we in de vroege ochtend naar de groente/fruit distributie markten. Daar krijgen we van de boeren kratten vol etenswaren mee wat ze niet verkopen. Die delen we dan direct uit aan de gaarkeukens die wekelijks voor duizenden mensen zoals kinderen, ouderen, daklozen en Roma’s maaltijden verzorgen.”

Grotere koelruimtes gebouwd

Ze vervolgt: “Hoop voor Albanië bouwde voor ons een koelruimte, zodat we de duizenden kilo’s groente en fruit langer kunnen bewaren. Dat is van belang, zeker gedurende de zeer warme mediterrane zomers. Al jaren lang ondersteunt Hoop voor Albanië ons werk met de transport van middelen uit Nederland. Ze geven ons veel kleding en (conserve) voedsel, die wij weer doorgeven in ons netwerk. In 2019 heeft Hoop voor Albanië ook ons nieuwe magazijn verbouwd, zodat we nu twee keer zoveel ruimte hebben. Dat was hard nodig omdat ons werk enorm groeide. We krijgen nu honderden dozen met kleding die we tegelijkertijd met de voedselpakketten uitdelen.”


Fotoimpressie Foodbank Albania

De toekomst van de Albanese voedselbank

De volgende doelen heeft Foodbank Albania:

  • Groei van de lokale voedselbanken.
  • Het veranderen van de wet met betrekking tot tot voedseldonaties.*
  • Voorlichting geven op scholen over gezonde voeding en het tegengaan van voedselverspilling.

* Vernietiging van voedsel is volgens de Albanese wet voor bedrijven ‘voordeliger’. Nu moet er belasting betaald worden wanneer een bedrijf voedsel doneert. Wanneer het voedsel vernietigd wordt, krijgt men de belasting terug en is daarmee aantrekkelijker.


Bekijk hieronder de aflevering over Foodbank Albania uit onze serie ‘De Gezichten van Albanië’.