Albanese Kerken ondersteunen

De Albanese overkoepelende christelijke organisatie heet ‘VUSH‘. Deze organisatie verbindt kerken en hulporganisaties onderling, en geeft Hoop voor Albanië de legale en kosteloze mogelijkheid om hulpgoederen in te voeren. Hoop van Albanië is net als veel andere hulporganisaties aangesloten bij deze koepelorganisatie en ondersteunt vele lokale Albanese kerken.

Achtergrond van de Albanese kerk

Met de hulp van buitenlandse zendingswerkers en missionarissen kwamen na de val van het communistisch regime in juni 1991 veel Albanezen tot geloof. De schatting is dat de protestantse kerk in Albanië zo’n 10.000 actieve protestantse kerkgangers heeft. Vele voorgangers voelen zich geroepen om onder hun eigen bevolking het evangelie te verkondigen en samen te komen in een kerk. Vandaag de dag groeit de christelijke kerk, hoewel veel mensen ook hangen aan materie en het westen lonkt. Toch bestaat Albanië nog steeds voor het overgrote deel uit moslims, mede omdat het Ottomaanse (Turkse) rijk ruim 500 jaar voet aan de grond had. In Albanië zijn ook veel (Nederlandse) zendelingen actief waar Hoop voor Albanië waar nodig mee samenwerkt.

Kerken ondersteunen

Eén van de missies van Hoop voor Albanië is om lokale kerken te ondersteunen met voedsel, middelen en materialen. Daarmee kunnen pastors hun werk in de gemeenschap doen en halen we barrières weg die de verkondiging van het evangelie worden tegengehouden. Onze wens en gebed is dat veel meer Albanezen horen over de ‘blijde boodschap’.

Kerken (ver)bouwen

Hoop voor Albanië heeft in het verleden menig kerk gebouwd, onder andere in de plaatsen Lushnje, Lehze en Peqin. Het heeft bestaande gebouwen kunnen renoveren, zodat het veilig en bruikbaar bleef, zoals in Pogradec, Freshtas en Burrel.

Christelijke koffiebar UP

In de noordelijke stad Shkodër ondersteunde Hoop voor Albanië de Albanees Stefan die een droom had voor een sociale koffiebar. Bij de opstart hielp Hoop voor Albanië met bouwmaterialen, inventaris uit Nederland en een ‘financiële startinjectie’. UP Social Coffee is inmiddels een begrip onder de jongeren. Het is een eigentijdse plek waar ze terecht kunnen voor een goede kop koffie, een broodje, gezelligheid en het Woord van God. Er zijn veel studenten in Shkodër en ook de kerk maakt geregeld gebruik van de accommodatie. Onlangs de lockdown loopt de bar goed. De naam ‘UP’ is een verwijzing naar boven.

Ondersteuning van de Bijbelschool in Durrës

De Bijbelschool in Durrës onder leiding van Pëllumb Ranxha ondersteunt Hoop voor Albanië. Het gaat hier onder andere om een centrale plaats waar christenstudenten opgeleid worden tot voorgangers . In 2019 werd de Bijbelschool getroffen door de aardbeving. Hoop voor Albanië hielp bij de herstelwerkzaamheden aan onder andere het dak van het gebouw, waardoor het weer veilig en waterdicht werd.