Brug naar Albanië

In juni 2020 vertrokken Peter en Marian Brugman naar Albanië om er te gaan wonen en werken voor Hoop voor Albanië. Ze besloten na een carrière van ruim 35 jaar met ‘mooie banen’ het roer om te gooien, Jezus te volgen en te dienen in Albanië. Het echtpaar is uitgezonden als zendelingen vanuit de Evangelische Gemeente Maranatha in Maassluis. Peter en Marian vertellen na acht maanden over hun eerste ervaringen.

Wij zijn beiden 54 jaar oud, dit jaar (2021) dertig jaar getrouwd en wij hebben drie prachtige kinderen, Anna, Thomas en Chris. We zijn dankbaar dat wij grootouders zijn van een kleinzoon en het volgende kleinkind is onderweg.

Draai gevonden

Ik geloof dat we na acht maanden beiden onze draai hebben gevonden en redelijk gewend zijn aan de nieuwe omstandigheden. Samen hebben we de overtuiging dat wij in Albanië echt iets kunnen brengen, wat wij mogen putten uit onze levenservaring, werkervaring en ons leven met Jezus. Peter heeft zowel in de zorg als in de commerciële sector gewerkt en ik heb 37 jaar in de zorg gewerkt in verschillende functies.

Het land Albanië is een prachtig en ongerept land met een verscheidenheid aan prachtig natuurschoon. Het heeft echter veel te verduren gehad. De mensen zijn 300 jaar onderdrukt geweest door de Turken, ze hebben de Eerste en Tweede Wereldoorlog meegemaakt en daarna kwam het communisme tot 1991. Het land heeft heel lang niet tot de Albanezen zelf gehoord, zelfs het werk wat zij tot 1991 verrichten was niet ten voordele van henzelf maar van de staat. We merken dat dit de mensen vormde en er een omwenteling nodig is in denken en doen. De mensen communiceren indirect en vaak wordt de echte boodschap achter gehouden, er is achterdocht en wantrouwen en bij de mannen schiet het vaak te kort aan werkmotivatie. Prachtige uitzonderingen daargelaten!

Het dorpje Selbe

We hebben, naast dat we bezig zijn geweest voor de bestaande projecten, ook in de afgelopen maanden samen met Vera Piperku van Seed of Hope een start gemaakt met een nieuw project in het dorp Selbe, vlak bij Tirana. Het ligt in de bergen, geïsoleerd en een klein uur van ons huis vandaan. Wij voelen ons geroepen om in dit dorp te helpen om beter op eigen benen te staan, door middel van zorg, aandacht voor het bewerken van het land, gezondheid, sociale interactie enzovoort.

Onderwijs aan zorgpersoneel

Tevens ben ik (Marian) een project gestart met het onderwijzen van het zorgpersoneel in Vila Kenedi. We pakken dit stevig aan, met een goed plan en stap voor stap beoogt Marleen van de Voorde, de zorgmanager, dat er een beter fundament ligt in kennis en kunde, motivatie en professionaliteit.

We hebben fijne contacten met verschillende pastors, die meestal ook, net als wij, lid zijn van het overkoepelend orgaan Vush. Met deze samenwerking hebben we sneller misstanden, schrijnende situaties of mooie opbouwende ideeën van Albanezen in beeld, waarmee wij in overleg met ons bestuur acties op kunnen zetten!

Contact

Peter & Marian Brugman
Coördinatoren in Albanië

officehfa@hoopvooralbanie.nl

Peter +355 69 206 0091
Marian +355 69 206 0092

Mission House

Rruga Riza Cerova 107/2
Tirana – Albania

missionhouse@hoopvooralbanie.nl
+355 69 206 0091

Super gemotiveerd

Al met al voelen wij ons erg op onze plek en zijn super gemotiveerd dit werk te mogen doen! Wij kunnen dit niet doen zonder de financiële steun en gebeden van onze achterban en thuisgemeente, waarvoor wij heel erg dankbaar zijn!