Wie is de mol review 5 ‘Kettingreactie’ met quote-reacties

3 februari 2022Nieuws, Wie is de Mol 2022

Drie opdrachten waren er in de vijfde aflevering van Wie is de Mol. Met een deltavlieger werd er gevlogen over de andere deelnemers. De schaduw van het vliegtuigje was als een adelaar (molhint). Op het zwanenmeer, leerden we de deelnemers beter kennen met opmerkelijke quotes en de derde opdracht was in het prachtige Nationale park Butrint met opgravingen uit verschillende tijdperken. In deze vijfde review gaan we in op quotes van de deelnemers en de kracht van samenwerking.

“Ik lijk op een kerstman die vanuit de arrenslee cadeautjes uitdeelt.” (Fresia)

Vanuit een deltavlieger werden leren zakjes naar geketende WIDM-deelnemers beneden gegooid. De vergelijking met de kerstman die cadeautjes uitdeelt doet me denken aan de tienduizenden schoenendozen die verspreid worden via ‘operatie schoenendoos’. Deze gevulde schoenendozen worden door de kerken uitgedeeld aan tienduizenden Albanese kinderen vlak voor de kerstperiode.

“Word happy van afwassen” (Sahil)

Sahil wordt blij om de afwas te doen. 61 procent van de Nederlandse huishoudens had in 2013 een afwasmachine. Sahil heeft vast een mooi afwasapparaat in huis en waarschijnlijk vindt hij de afwas een sociale activiteit. Veel Albanezen hebben geen keus, de afwas gaat met de hand en de was ook. Soms is er zelfs niet eens stromend water, zodat er veel tijd besteed wordt aan deze terugkerende huishoudelijke taken, vaak gedaan door de vrouw.

“Koopt te kleine slippers voor 250 euro” (Hila)

We hebben allemaal wel eens een miskoop gedaan, maar deze spant wel de kroon. Iedere keer is het de vraag hoe we met het door God gegeven geld, talenten en tijd omgaan. Gelukkig zijn er vele stichtingen zoals Hoop voor Albanië, die je helpen om je financiën te delen met mensen die het minder hebben.

Wist je dat je waarschijnlijk behoort tot de twintig procent van de rijksten van de aarde? Dus tachtig procent van de andere huishoudens wereldwijd heeft minder te besteden dan jij hebt. Op de website van Giving What We Can, een organisatie voor armoedebestrijding, kun je invullen wat je per jaar netto verdient en uit hoeveel personen je huishouden bestaat. Na een druk op de knop weet je hoeveel procent van de mensen er rijker is dan jij. Maar ze laten ook zien wat er gebeurt als je tien procent geeft van je jaarlijkse inkomen. Wat kan jij praktisch betekenen voor mensen die met weinig, lees bijna niets, moeten rondkomen?

Even rekenen

Vaste uitgaven per gezin per maand in Albanië zijn ronduit; €15 zak broodmeel, €20 voedselpakket, €25 brandhout. Reken zelf maar uit wat een ‘miskoop’ van 250 euro kan betekenen voor een Albanees gezin. Of wat een gift van deze omvang voor impact heeft voor een Albanees gezin.

“Voor een bedrag van 1 euro ga ik geen water-fiets-moeite-doen.” (Thomas)

Let wel op z’n sup-fiets, waarschijnlijk gesponsord, ter waarde van 2000 euro per fiets. Foodbank Albania, opgericht door de Nederlandse Wilma Verburg, heeft het ook over die ene euro. Meer dan 300.000 Albanezen (zo’n 10 procent van de bevolking), hebben een dagelijkse ‘struggle’ om voedsel op hun tafel te krijgen. Ze hebben 1 euro te besteden voor hun persoonlijke uitgaven. Foodbank Albania is een NGO die helpt om voedsel te verspreiden aan de mensen die het nodig hebben. Een gedeelte van het werk werd onlangs door EO Metterdaad (min 23) in beeld gebracht. Hoop voor Albanië ondersteunt het werk van Foodbank Albania. Ze hielpen met een busje, airco, voedsel, kleding en met het opknappen van hun magazijn. Daarnaast verwijzen ze behoeftige Albanezen door naar dit wonderlijke initiatief.

“Houd van de spellen dammen en pesten” of was het schaken? (Everon)

Veel Albanezen houden wel van een spelletje. Oudere mannen nemen vaak een stukje karton mee en in het park spelen ze dan het spel backgommen of rummikub. Urenlang kunnen ze zich daarmee vermaken, vaak fanatiek en geconcentreerd. Het stukje karton leggen ze op het (betonnen) bankje, zodat het niet al te koud voelt aan hun zitvlak en hun broek blijft op deze manier ook nog schoon!

 “De overnachtingen worden steeds beter. Slaap je eerst op straat in een tent op een berg, dan in een herberg en nu zelfs een hotel met zwembad.” (Thomas)

Hoop voor Albanië heeft ook een overnachtingsmogelijkheid. Niet een luxe met alle toeters en bellen, maar in hartje Tirana waar veel mensen gebruik van maken ter ondersteuning van hun bediening. Vandaar ook de naam ‘missiehuis’ met een capaciteit voor maximaal twintig personen. Het wordt gebruikt door mensen uit Europa, Brazilië, chauffeurs en werkgroepen. In coronatijd is het gebruikt door Albanese theologiestudenten die er verbleven om hun Bijbelschool te volgen. Wil je ook gebruik maken van hun voorzieningen, neem dan contact op via: missionhouse@hoopvooralbanie.nl

De kracht van samenwerking en er samen voor gaan

De laatste proef van de uitzending vindt plaats in Zuid-Albanië, in Butrint. Deelnemers moeten vijf zware voorwerken op de goede plek zetten in het park. Er wordt flink gezweet, gesjouwd en soms gaat er iets mis (de adelaar wordt vleugellam), maar het resultaat telt. Ze hebben alles goed, de euforie is groot en het gewonnen bedrag van € 2000 wordt kruipend in ontvangst genomen. Presentator Rik zegt: “Jullie hebben goed samengewerkt, goed geluisterd en zijn tot het gaatje gegaan.”

Hoop voor Albanië kent de kracht van samenwerking. In Nederland werken we samen met organisaties zoals de ZGG, GZB, OM, EO Metterdaad, Mensenkinderen,maar ook met verschillende werkgroepen. In Albanië werken we samen met kerken, VUSH-deelnemers, voorgangers, zendelingen, maatschappelijke organisaties en de overheid.

“Ik vind het moeilijk om soms ‘nee’ te moeten verkopen” Peter

Peter Brugman woont en werkt met zijn vrouw in Albanië voor Hoop voor Albanië en is fulltime bezig om samenwerking vorm te geven. “Veel lukt er en dan heb je een Wie is de Mol-ervaring, als iedereen zijn best ervoor doet. Achter de schermen kost het soms ook bloed, zweet, tranen, tijd en weerstand, want de duivel zit ook niet stil. Ik vind het moeilijk om soms ‘nee’ te moeten verkopen, terwijl we wel graag willen helpen. We proberen altijd te luisteren, soms fungeren we als ‘koppelaar’ of verwijzen we door. Niet alleen organisaties maar ook individuen helpen. Chauffeurs uit Nederland die een truck rijden worden ambassadeur en vragen een collecte aan in hun thuisgemeente. Het samen doen, is wat ons als organisatie bindt.”

Het bekende TV programma ‘Wie is de mol?’ vindt in 2022 plaats in Albanië. Het land wat Hoop voor Albanië door en door kent vanwege de hulpverleningsprojecten die startten in 1991, na de val van het communisme. Na elke afleveringen verschijnt er een review waarbij wij als stichting vertellen over de ervaring met de hulpverlening aan de Albanese bevolking. Bureau Jairo schrijft deze artikelen. Hij woonde 3,5 jaar als zendeling / ontwikkelingswerker in Korce en Shkodër en werkte samen met stichting Hoop voor Albanië. Foto’s: videostills uitzending AVROTROS, eigen beheer Mijn Focus fotografie en Pixabay.