Wie is de mol review 10 – ontmaskering – Wij blijven hoop brengen

9 maart 2022Nieuws, Wie is de Mol 2022

De locatie van de finale van Wie is de Mol was tweeledig. Aan de ene kant in Albanië in ‘het paleis der brigades‘, Het lijkt heel erg mooi, maar is een paleis wat binnenkort gerestaureerd gaat worden omdat het hard nodig is. Van de slechte staat is weinig te zien. De gemaskerd bal-lokatie wordt mysterieus in beeld gebracht, maar er is veel herstelwerk te doen. Symbolisch voor de hulp die wij al 25 jaar boden en nog steeds bieden aan Albanezen in nood. De andere finaleplek is in Nederland, in een 17e eeuwse Remonstrantse Schuilkerk in hartje Amsterdam. Het heet nu ‘De Rode hoed‘, een cultureel centrum, maar waar nog steeds zondagse diensten gehouden worden door Ekklesia. Een gebedshuis, een plek waar mensen geïnspireerd en geactiveerd worden met woorden uit de Bijbel en van waaruit wij inspiratie vinden voor de hulp aan Albanië.

Apart hotel

Afvallende deelnemers werden opgevangen in een apart hotel. Het had verschillende namen: ‘Revalidatie centrum’, ‘loser hotel’ en ‘ party centrum’. Misschien wordt er volgend jaar wel uitzendingen van gemaakt, want dat kan meeliften op de kijkcijferhit. De eerste afvaller zegt dat ze zich als een herder mocht ontfermen over haar kroost. Als afdeling ‘nazorg’. Wie is de Mol is een spel; “Het is maar een spelletje”. Dat duurt twee weken voor de deelnemers en tien weken op TV. Vele Albanezen zijn ook ‘afvallers’, ze kunnen of mogen er niet bij horen. Ze kunnen zich geen luxe permitteren vanwege de erbarmelijke omstandigheden. Je wieg zou er maar staan. Aan hen wil  Hoop voor Albanië hoop brengen, samen met andere sociale en christelijke organisaties, gemotiveerd vanuit Gods Woord, de Bijbel. Inclusief nazorg, omdat we veel samenwerken met lokale kerken en pastors.

Van Links naar rechts: De drie finalisten van Wie is de Mol, de winnaar en ‘de verliezer’.

De rol van zijn leven

De Mol van het seizoen 2022 is Everon Jackson, een gespierde acteur uit het TV-programma Goede Tijden Slechte Tijden. Hij had als doel ‘om de rol van zijn leven te spelen.’ Dat is gelukt. Een ander doel was om de laagste stad in de pot ooit te krijgen. Dat lukt ook: 8065 euro.

Goede doelen

Winnaar is de 30-jarige Fresia Cousiño Arias. Ze komt van origine uit Chili en is TV presentatrice. In het interview met het ANP laat ze weten dat de helft naar de Favela Street Foundation gaat, de organisatie van Rocky Hehakaija, de winnares van het vorige WIDM-seizoen. De andere 4000 euro besteedt ze aan de vluchtelingen in de Oekraïne (giro 555 en Stichting Vluchteling). “Ik denk dat er op dit moment genoeg dingen gebeuren in de wereld waarvan we allemaal vinden dat we het moeten steunen”, legt Fresia uit. Het is een waardevolle traditie dat het prijzengeld wederom aan goede doelen wordt gedoneerd. Opvallend is dat ze ook een kleinschaliger doel uitkiest ‘Favela’ voor hulp die vaak onderbelicht wordt. Wel een klein beetje zonde dat er op het laatste moment 5000 euro uit de prijzenpot wordt gehaald ten koste van ‘het goede doel’, dat wringt wel een beetje.

‘De Mol-show in Albanië is voorbij, maar de hulp die Hoop voor Albanië biedt, blijft.’

Wij gaan door

In de finale zien we de proeven langskomen, de mollenstreken, worden mysteries opgelost, de kandidaten ondervraagt en de locaties zijn bekend. Aan het einde zegt presentator Rick: “Het spel is gespeeld, de mol is bekend, graag tot volgend jaar.” “Het is maar een spelletje”. De Mol-show in Albanië is voorbij, maar de hulp die Hoop voor Albanië biedt, blijft. We waren er al ruim voor het TV-programma, zijn blij met de media aandacht voor het land, maar wij blijven vertellen over de hulp aan de Albanezen, want dat is de komende jaren nog steeds hard nodig.

Help ons helpen en doneer een gift, of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Het bekende TV programma ‘Wie is de mol?’ vindt in 2022 plaats in Albanië. Het land wat Hoop voor Albanië door en door kent vanwege de hulpverleningsprojecten die startten in 1991, na de val van het communisme. Na elke afleveringen verschijnt er een review waarbij wij als stichting vertellen over de ervaring met de hulpverlening aan de Albanese bevolking. Bureau Jairo schrijft deze artikelen en woonde 3,5 jaar als zendeling / ontwikkelingswerker in Korce en Shkodër en werkte samen met stichting Hoop voor Albanië. Foto’s: AVRO-TROS Videostills en vriendlief (covertekening)

Vriendlief a.k.a. Vliegerke a.k.a. en Johan de maakten deze cartoon van de deelnemers vooraf.