Werken aan jezelf tijdens afkickprogramma

24 juli 2022Actuele projecten, Nieuws

Tijdens onze reis afgelopen juni hebben we een bezoek gebracht aan de organisatie ‘Teen Challenge.’ Bij deze organisatie kunnen verslaafde jonge mannen een afkickprogramma volgen om van hun verslaving af te kunnen komen. Deze (veelal drank) verslaving kan hier vrijwillig worden bestreden middels een programma op Bijbelse grondslag.

De organisatie benadrukt dat ieder mens uniek is en recht heeft zichzelf te ontwikkelen en zelf te ontdekken wat zijn of haar talenten en vaardigheden zijn. Zij willen mensen uitdagen en helpen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren en zelfredzaamheid te vergroten. Zo kunnen zij (weer) naar eigen vermogen deelnemen aan de maatschappij.

De meeste programma’s duren gemiddeld 12-18 maanden. Dit tijdsbestek biedt voldoende gelegenheid voor volwassenen en tieners om hun destructieve keuzes, hun zelf-saboterende gedrag en hun ongezonde opvattingen onder ogen te zien. Het geeft hen dan een veilige plek om een nieuw ‘normaal’ te vestigen, verzekerd van de liefde van God en onder leiding van Bijbelse principes.

Deze trainingen worden onder leiding van Orges Hysenaj en zijn echtgenote Anna gegeven, ondersteund door een aantal stafleden. Hoop voor Albanië heeft hier hulp geboden door onder andere een aantal portocabins te plaatsen die worden gebruikt als kantoor of woonunit van ‘studenten’ die een afkickprogramma volgen. Wij werden uitgenodigd om een door een aantal studenten verzorgde lunch te gebruiken in de tuin van deze accommodatie.

Tijdens deze lunch konden we vragen stellen aan een drietal mannen die zich lieten behandelen. Mooi om te zien dat zij echt in een transitie zitten en hun leven weer op de rit proberen te krijgen. Voor meer informatie over deze mooie organisatie kunt u de website van hen bezoeken via teenchallengealbania.org