Verslag Albanië-reis voorjaar 2023

30 mei 2023Nieuws, Reisverslag

Toon, Hans, Arie en Arij en hun echtgenotes reisden van 5 – 12 april af naar Albanië. De mannen van de Loods in Maasdijk met hun vrouwen. Ze kenden de projecten via het magazine van Hoop voor Albanië. Teun van der Lugt was onze reisleider en had met Peter Brugman een prachtig programma voorbereid. We hebben veel van de projecten, waar Hoop voor Albanië bij betrokken is of is geweest, bezocht. Onderstaand een greep van de bezochte projecten.

Vila Kenedi

Bij Marleen v.d. Voorde in Vila Kenedi in Korca zijn we onder de indruk wat een werk daar wordt verzet. Het bejaardenhuis zit eigenlijk overvol. Met hulp van vrijwilligers uit Nederland kunnen zij de ouderen de zorg bieden die ze nodig hebben. De mannen herkennen veel meubilair dat allemaal van HvA komt. Buiten in de tuin wordt de nieuw te bouwen kas uitgemeten. Hopelijk komen de sla en tomaten volgende zomer van eigen teelt.

Selba

Na een hobbelige spectaculaire rit komen we veilig in Selba aan. Boven in dit bergdorp worden we door kindergezang begroet. Ze zingen na het Bijbelverhaal een lied dat wij qua melodie herkennen. We neuriën en klappen met de kinderen mee. Daarna gaat de kinderclub schilderen in de zon. Het is eindelijk mooi weer! Niet alleen de kinderen hebben wekelijks club, ook de vrouwen komen op dinsdag bij elkaar om met Marian Brugman en Violetta hun levens te delen. We bewonderen na een flinke klim een nieuw gebouwd huisje. Blij laten de bewoners ons de woonkamer zien. De inrichting met meubels die onze mannen wel herkennen van uit de loods in Maasdijk. Het staat er prachtig bij en het zit ook lekker. Want na deze klim laten we de zelf gemaakte karnemelk goed smaken. De huisbezoeken die Marian aflegt in dit dorp zijn van groot belang. Met raad en daad maar ook medische hulpmiddelen en medicijnen komen op een goede bestemming in dit afgelegen gebied.

“De huisbezoeken die Marian aflegt in dit dorp zijn van groot belang. Met raad en daad maar ook medische hulpmiddelen en medicijnen komen op een goede bestemming in dit afgelegen gebied.”

Kerk in Prush

In Prush bezoeken we een mega groot gebouw! Het is een voormalig azc gebouw dat er nu prachtig uitziet. De kersverse kerk wordt geleid door Pastor Erges. Trots laat een gemeentelid het multifunctionele gebouw aan ons zien. In de grote keuken worden binnenkort maaltijden voor de dorpsbewoners klaar gemaakt. Zakenmensen kunnen er bureaus met toebehoren huren. Er zijn een radio en tv studio. Zalen voor activiteiten voor kinderclubs en Bijbelonderwijs. De grote, lichte kerkzaal heeft alle moderne snufjes op gebied van licht en beamen.

Depot in Prush

Het was geweldig om overal schoolmeubilair te ontdekken met een nieuwe bestemming. Het depot in Prush bezoeken was voor de mannen wel de kers op de taart. De dekbedden van Duinrell, de schoolspullen van de Hema. En veel, veel meer! Geweldig om ze nu hier in Albanië te zien, wachtend op een door Leta geregelde nieuwe eigenaar. Waarin Nederland elk transport, door zo velen handen verzameld en ingepakt, hier in Albanië een bestemming krijgt waar deze lieve mensen zo zo dankbaar en meegeholpen zijn. God is zo aan het werk in dit land door de vele handen en harten van Hoop voor Albanië.

“God is zo aan het werk in dit land door de vele handen en harten van Hoop voor Albanië.”

Reisverslag

Download het uitgebreide reisverslag (pdf. Aan het einde van het verslag bedanken ze heel veel mensen die ze hebben ontmoet. Ze schrijven: ‘Ter plekke was Teun onze chauffeur en heeft ons via goede banen naar de juiste plekken gereden. Onderweg kregen we alle benodigde informatie over waar we waren. Alle gaten in de wegen heeft hij kunnen omzeilen.’ Het reisverslag wordt afgesloten met ‘de woorden die Pleun van den Berg schreef uit Matteüs 25:40 “Wat je aan de minste van mijn broeders hebt gedaan, heb je aan Mij gedaan.” Dat al het werk van hieruit vrucht mag dragen.’

Dankbaar zijn wij dat we deze reis met elkaar konden maken en liefde mochten (uit)delen.
Toon & Anna, Ary & Marianne, Hans & Coby, Arie & Margreet en Teun