Reisverslag Leo & Bram

Datum : 05-12-2016

Reisverslag Albanië 2016  van Leo  en Bram
Woensdag 2 november zijn we uit Nieuwkoop vertrokken voor ‘onze rit’ naar Albanië.
Na overnachtingen in Duitsland en Italië kwamen we op vrijdag 4 november na een goede reis aan in Bari, waar we via de ferry naar de havenstad Durres in Albanië reisden.
Zaterdagmorgen na ontscheping en verzegeling van de trailer zijn we vanuit Durres naar het douanedepot in Vore gereden.
Daar hebben we de vrachtwagen geparkeerd en werden we opgehaald door Dinie en ‘oom’ Wim die ons naar het gasthuis van HvA in Tirana brachten.Daar ontmoetten we het bestuur van HvA t.w. Pleun, Jan, Erwin, Peter en Koos. Na begroetingen en kennismaking over en weer zijn we vandaar met zeven personen in twee voertuigen van HvA vertrokken  naar de plaats Bushat in het noorden van Albanië waar de fam. Wesseling een camping/B&B runt en de plaatselijke bevolking ondersteunt met voedsel, materiele dingen e.d. Na aankomst en kennismaking zijn we ’s avonds met de hele club wezen eten in Skoder in een hotel restaurant waar je absoluut niets merkte van de armoede in Albanië…..                                      
De kloof tussen arm en rijk is dan wel heel groot op zo’n moment……

Na terugkomst in Bushat ’s avonds nog een heel fijn gesprek gehad met het bestuur waarin het woord van God en wat het voor een ieder betekent heel duidelijk naar voren kwam.                               Het bestuur en de mensen daaromheen doen dit werk in Albanië vanuit hun geloof zoals de Heer het heeft bedoeld. Dit is ons wel heel duidelijk geworden deze avond en het was bijzonder en geweldig om dit ook zelf mee te mogen maken.

De volgende morgen, zondag, kregen we van de fam. Wesseling een heerlijk ontbijt voorgeschoteld waarna we een bezoek hebben gebracht aan een bejaardentehuis daar vlakbij. Dit bejaardentehuis, zoals het nu is, heeft de fam. Wesseling met hulp van ‘MAX maakt mogelijk’ (Jan Slagter) geheel opgeknapt zodat de bejaarden nu droog en warm en op een eigen kamer kunnen wonen. Zij hebben daar nu een eigen bed, tafel en stoel wat door HvA transport is aangeleverd. Machtig mooi om te zien en als je de mensen die daar wonen ontmoet zie je het geluk en de dankbaarheid in hun ogen, daar zijn geen woorden voor nodig ………….dan weet je ook gelijk waarom je dit werk kan en mag doen ……….fijn dat wij daaraan kunnen bijdragen.                                                                                                                  

Na afscheid te hebben genomen van de bewoners en de fam. Wesseling zijn we met       ‘oom’ Wim, Pleun, Jan, Erwin en Peter op de terugweg naar Tirana naar een winkel in een dorpje geweest om levensmiddelen in te slaan bestemd voor een Albanese familie die in een zeer klein en eenvoudig huisje op het platteland woont. Deze familie bestaat uit moeder met drie zoons waarvan er twee door diverse omstandigheden gehandicapt zijn. ‘Oom’ Wim heeft vroeger de zorg van Mark, één van de zonen, op zich genomen nadat die een ernstig ongeluk had gehad. Hij heeft hem voor 3 maanden mee naar Nederland genomen om geopereerd te worden en toen weer terug gebracht. Hij bezoekt het gezin nog regelmatig om te zien hoe het gaat en te voorzien van noodzakelijke dingen. Het gezin moet rondkomen van 66 euro per maand, 22 euro weduwe pensioen en 44 euro gehandicaptenuitkering, daar kunnen wij ons niets bij voorstellen………….

Daarna zijn we verder gegaan naar Tirana waar we met z’n allen naar de kerk zijn geweest van dominee Tori, die 25 jaar geleden zijn kerk begon in o.a. het gasthuis van HvA. Het was fijn om daar samen met de gemeente het avondmaal mee te mogen vieren.

Die avond mochten we mee uit eten met het voltallige bestuur en Leta, hoofd Depot, en Luli haar man, aannemer die veel voor HvA in Albanië bouwt. Dit vanwege het heugelijke feit dat Hoop voor Albanië al 25 jaar actief is in dit land !!

De andere dag, maandag, werden we naar het douaneterrein in Vore gebracht en vandaar zijn we met de vrachtwagen naar het depot van HvA in Prush gereden. Daar geparkeerd zodat de trailer gelost kon worden door mensen die daar vast voor worden ingehuurd.

Erwin, Jan en Peter hebben ons toen meegenomen naar Seed of Hope (een gebouw van het voormalige Schefferskamp) aan de andere kant van Tirana waar Vera de leiding over heeft. Hier worden zo’n drie keer per week warme maaltijden verstrekt aan 500 kinderen uit de omgeving, tevens krijgen de kinderen onderwijs en Godsdienstles. Wij mochten als nieuwkomers mee helpen om de bordjes vol te scheppen met pasta. Dit was erg leuk om te doen, de kinderen genoten zienderogen van de maaltijd. Ook hebben we het ‘kastje’ mogen zien wat daar vorig jaar door de mensen van HvA op het terrein van Seed of Hope is gebouwd. Geweldig wat die voor prestatie hebben geleverd !!  Dit kastje wordt gebruikt om de mensen te leren hoe je groente moet telen voor eigen behoefte, voor ons gesneden koek, maar voor die mensen zeker niet, het is ze vroeger nooit geleerd……….

Hierna zijn we weer teruggegaan naar het depot in Prush waar we na een bak koffie met Albanese taart afscheid hebben genomen van Koos en Dinie, Leta en het bestuur. Wij zijn toen vertrokken naar Durres, het bestuur verbleef daar nog de rest van de week.

Na aankomst in Durres de ferry op en na een onstuimig nachtje, de zee was tamelijk ruw, aangekomen in Bari. Via de douane en de scan naar het eerste van vier teruglaadadressen in Italië gereden.

De terugreis liep best voorspoedig, geen sneeuw op de Brenner maar mooi weer. ‘s Avonds onderweg weleens regen maar verder ging het prima.

Na vrijdagmiddag 11 november de vracht in Drachten gelost te hebben waren we om 20.30u. in Nieuwkoop om de vrachtwagen weer in te leveren. Al met al een zeer geslaagde rit waarin we weer veel indrukken hebben opgedaan.

Rest ons nog om alle mensen te bedanken die ‘onze rit’ door hun bijdrage, op welke manier dan ook, mede hebben mogelijk gemaakt.                                      Leo en Bram .