Metselende dominee Sjamir helpt in woord en daad

10 augustus 2022Huisjes opknappen, Nieuws

In een van onze voorgaande reizen naar Burrel zijn we in contact gekomen met Pastor Sjamir. Deze eigenzinnige pastor is een mannetjesputter; buiten de functie van pastor geeft hij ook leiding aan de organisatie OAS en is hij ook bouwvakker en bouwt en renoveert hij zelf huisjes voor mensen die dakloos zijn of in zeer slechte omstandigheden wonen.

Voor mij persoonlijk was dit mijn eerste ontmoeting met hem en ik was onder de indruk van zijn werk en dat van Ilona, één van zijn stafleden. Zo ook bij de familie waar we nu op bezoek zijn geweest, een moeder met 6 kinderen die allen een psychische beperking hebben; 4 meisjes en 2 jongens. Met name de 2 jongens hebben een zware verstandelijke beperking en zouden in Nederland in een daarvoor geschikte woonvorm worden opgenomen.

Dit is echter in Albanië geen vanzelfsprekendheid; daar zijn deze woonvormen niet voorhanden. Dit gezin wordt ambulant begeleid door Ilona, zij heeft jarenlang als pleegdochter bij Sjamir en zijn vrouw gewoond. Zij vertelt ons haar bijzondere verhaal over haar leven en hoe zij zich heeft kunnen ontwikkelen tot de vrouw die zij nu is. Ilona bezoekt dit gezin enkele malen per week en leert hen om met elkaar te kunnen leven zonder dat er gezinsleden uit hun woonomgeving moeten worden geplaatst. Ook kennen zij in de nabije omgeving een aantal mensen die een oogje in het zeil houden en haar waarschuwen als er zich iets voordoet, iets wat toch wel uitzonderlijk is in dit geval!

“De dankbaarheid straalt ervan af tijdens ons bezoek”

Inmiddels is het huis zo goed als af en ziet er keurig uit. Ook nu, als we onaangekondigd met een auto vol boodschappen een bezoek brengen. Ilona is met ons mee geweest om deze boodschappen te doen en weet exact waar behoefte aan is. In vergelijking met het vorige bezoek is de situatie 100% verbeterd, er heerst een rust en ook de moeder ziet er vele malen beter uit en weet zich met behulp van 2 van haar 4 dochters en Ilona weer prima staande te houden in deze toch wel zware omstandigheden. De dankbaarheid straalt ervan af tijdens ons bezoek.

Mede dankzij u en een aantal van onze vaste vrijgevige en betrokken sponsoren is het huis door Sjamir omgebouwd tot een mooi en modern onderkomen met een ommuurde tuin om zo een veilige leefomgeving te creëren. Bekijk hieronder enkele foto’s door op de vergroting te klikken.