Hoop zaaien tijdens de bestuursreis naar Albanië

2 juli 2021Albanese Kerk, Nieuws, Reisverslag

Na een aantal gecancelde vluchten reisden een aantal bestuursleden eind juni 2021 van Brussel naar Tirana. Door coronamaatregelen en -beperkingen konden we anderhalf jaar Albanië niet bezoeken. Eindelijk kon het weer. Lees het beknopte verslag en reis met ons mee.

In ons gezelschap was Werner Korpershoek, de nieuwe penningmeester die in zijn nieuwe functie kennis maakte met het werk van Hoop voor Albanië. Werner zal zich in ons magazine nog voorstellen en zijn ervaringen delen. Deze reis kenmerkte zich door met neme aanvragen van een aantal kerkgemeenschappen die volop in ontwikkeling zijn. Via onder andere onze hulp willen ze zich verder willen ontwikkelen om het evangelie te verkondigen onder de Albanese bevolking. Een nieuwe ‘jonge’ generatie voorgangers die vol enthousiasme dit werk op hebben opgepakt. In multifunctionele gebouwen worden vele mensen en vooral jongeren ontvangen om hen te leren over de liefde van God.

Zaaien

Het woord ‘zaaien’ liep als een rode draad in deze mooie reis. Op vele manieren kwam zaaien elke keer weer terug in de gesprekken die we voerden met de mensen die we ontmoetten. Of het nu het zaaien van het werk van Jezus was, het zaaien van vergeving of het fysiek zaaien van zaad van verschillende gewassen ten behoeve van een aantal werkgelegenheidsprojecten. Op een bijzondere manier kwam dit iedere keer weer ter sprake! Op onze manier mogen wij Hoop zaaien. Deze Hoop kunnen en mogen we met uw onmisbare hulp daadwerkelijk uit voeren op velerlei verschillende manieren. Natuurlijk hebben wij daar ook de hulp van onze Schepper nodig.

Drie projecten uitgelicht

Na een reis komen we vaak vol verhalen terug en spreken tijdens de reis veel vertegenwoordigers van Hoop van Albanië-projecten. Een paar voorbeelden willen we graag uitlichten:

  • Radio 7 is een christelijk radiostation en gevestigd in een voormalig Nederlands AZC-gebouw. Ze hebben dringend behoefte aan een groter pand waardoor hun tv-uitzendingen beter tot z’n recht komen. Radio 7 zaait als enige christelijke radio en tv-zender het Woord van God over de Balkan.
  • Villa Kenedi; Dit mooie bejaardentehuis heeft dringend behoefte aan een tweede vleugel waar men voornamelijk demente bejaarden kan opvangen en verzorgen. In een liefdevolle en veilige omgeving kunnen de bejaarden, veelal zonder familie, uit Korçe en omgeving hier van een welverdiende oude dag genieten.
  • De Rilindja gemeente van voorganger Tori. Deze gemeente is onlosmakelijk verbonden met Hoop voor Albanië. Deze gemeente bestaat dit jaar dertig jaar en was een van eerste projecten die Hoop voor Albanië omarmde. De Rilindja gemeente heeft haar kantoor in een gedeelte van het Mission House en viert haar kerkdiensten op drie verschillende locaties die men huurt.Deze gemeente zou na dertig jaar heel erg graag een eigen kerkgebouw willen en daarmee de huidige drie locaties onderbrengen in een kerk. Niet alleen zeer praktisch maar ook economisch een stuk voordeliger. Inmiddels heeft de gemeente zelf al een mooi bedrag bijeengebracht wat eventueel voldoende zou zijn voor de aankoop van de grond, die steeds maar duurdere wordt. Maar er is nog een flink bedrag nodig om, eventueel in fases, te starten.

Huilend zaaien en juichend maaien

Tijdens deze bijzondere reis kwam vaak de Bijbeltekst uit Psalm 126 naar voren. Het was een bemoediging voor de Albanezen die we ontmoetten én onszelf:

Ook al huil je terwijl je zaait, je zal juichen terwijl je maait. De zaaier loopt huilend te zaaien. Maar als hij zijn oogst binnenhaalt, loopt hij te juichen met zijn armen vol graan.

Zaai mee en doneer