15 jaar HvA-Transport

11 april 2022Nieuws, Transport

Bij de opstart van de stichting in 1992, was het een van de eerste acties om een bestelbus met hulpgoederen te vullen en te sturen naar Albanië. In 1991 gingen de buitengrenzen na vijftig jaar communisme open en was er veel werk aan de winkel op het gebied van de hulpverlening. Ik denk dat niemand zich op dat moment heeft gerealiseerd dat we hier na dertig jaar nog steeds volop mee bezig zouden zijn.

Natuurlijk is er veel veranderd in de loop der jaren. Al snel groeide het aantal hulptransporten en werd de bestelbus ingeruild voor de vrachtwagen; vanaf eind jaren ‘90 tot 2006 elk jaar wel zo’n 50 ritten per jaar. Die jaren werden deze hulptransporten gecoördineerd door Henk de Ruiter uit Abbenes. Er werd gereden met gehuurde en gesponsorde vrachtwagens.

Prachtritten

Vanaf eind jaren ’90 reden wij (Kees de Haan, Marcel Pietersen en Erwin Heemskerk) ook regelmatig een rit naar Albanië. Prachtig om te doen. Zeker de transporten van de COA- / schottenkeet gebouwen waren altijd een uitdaging. In 2006 had Henk de Ruiter aangegeven te willen stoppen met de coördinatie van de hulptransporten. En nu…?

Aanschaf eerste vrachtwagen

Na een aantal gesprekken met het bestuur van de stichting Hoop voor Albanië kregen wij de eer dit prachtige werk voort te mogen zetten. We besloten gezamenlijk een vrachtwagen aan te schaffen en in september 2006 het project HvA transport op te richten. Inmiddels bestaan we alweer ruim 15 jaar. Het hele jaar rond vertrekt er om de week een volle vrachtwagen met hulpgoederen, zo’n 24 transporten op jaarbasis. Onze 1e auto: een gebruikte MAN trekker (2006-2007) met nieuwe schuifzeilentrailer.

Vakantiedagen opgeven om te mogen rijden

Terugkijkend op deze periode van ruim 15 jaar HvA Transport kan ik zeggen dat deze jaren om gevlogen zijn. De transporten werden gedaan door vele vrijwillige chauffeurs, die hun vakantiedagen opgaven om dit prachtige werk te mogen doen. Gigantisch veel hulpgoederen zijn er inmiddels vervoerd naar Albanië. Veel mensen hebben wij hier blij mee kunnen maken. De laatste 15 jaar is er veel veranderd in Albanië. Zo is er meer behoefte aan hulpgoederen van betere kwaliteit als voorheen. Ook de regelgeving in Albanië is verbeterd en eenduidiger geworden. Een vooruitgang voor het land. We kunnen hiermee concluderen dat we op de goede (transport) weg zijn.

Helaas zien we dat we nog lang niet klaar zijn. Er moet nog veel werk gedaan worden in Albanië. HvA Transport vervoerde met 23 ritten zo’n 214.691 kilo (!)  aan hulpgoederen. Ook de komende jaren zullen we ons hier weer sterk voor maken.

Tekst: Peter Brugman