Nieuwe school Fushe Krujë

Ingezakte schoolgebouw in Fushe KrujëHet slechte schoolgebouw van Fushe Krujë is in 1997 met opzet verder vernield, in de hoop dat er eindelijk iets aan de school gedaan werd. De kinderen hadden namelijk les in een ruimte waar je door het dak naar buiten kon kijken. In Nederland zou de gemeente voortvarend aan de slag om het schoolgebouw op te knappen. In Albanië gaan dat soort dingen iets anders, er gebeurd vaak gewoon niets. De onderwijzer van de school heeft herhaaldelijk aan de regionale overheid gevraagd om de school te herbouwen. De enige reactie die hij krijgt is dat er geen geld is en dat dat er ook niet komt, ook niet via hogere overheden.

De helft van de circa 35 leerlingen krijgt zodoende les bij de onderwijzer thuis. Voor de andere helft is er geen plaats in zijn huis, zij gaan op dit moment niet naar school. Dit is natuurlijk een zeer onwenselijke situatie. De groepen wisselen geregeld, dus er is altijd een deel van de kinderen dat verstoken blijft van onderwijs.

De onderwijzer heeft zich tot Hoop voor Albanië gewend met de vraag te helpen. Hoop voor Albanië wilde de kinderen uit Fushe Krujë natuurlijk graag ondersteunen in hun ontwikkeling middels de opbouw van het schoolgebouw. Zij zijn tenslotte de toekomst van het land! Dit project is financieel ook ondersteund door de Nederlandse Ambassade in Tirana. Hoop voor Albanië heeft het schoolgebouw herbouwd en daar is op verzoek ook er een medische post bijgebouwd. De mensen uit het dorp kunnen hier geregeld terecht met hun gezondheidsklachten- of vragen.

Op 1 juni 2007 zijn de school en de kliniek geopend. Ook zijn er twee toiletten aan de buitenkant van de school geplaatst en is er een aparte kamer voor de onderwijzers gemaakt. De kleine medische post is ook iets waar de dorpsbewoners heel blij mee zijn. Het is in hun ogen supermodern. Alles wat in de school en in de medische post staat, hebben we uit het depot van Hoop voor Albanië, zelfs de eerste-hulpmaterialen in de kast.