Help the Life

Het nieuwe onderkomen voor de Albanese Stichting HLA is in 2010 voltooid. De bouw werd door samenwerking met het ICCO, Stichting Werkgroep Albanië uit Groningen, de Stichting Geertruidenberg helpt Albanië en de Stichting Hoop voor Albanië gerealiseerd.

Clienten Help the Life

Gehandicapt in Albanië
Als je in Albanië gehandicapt bent, hoor je er eigenlijk niet bij. Veel gehandicapten komen hun huis amper uit, leren niks en kunnen maar heel af en toe lekker spelen of plezier maken. Help the Life, een Albanese stichting, zorgt wel voor deze mensen, groot en klein. Ze willen gehandicapten een betere toekomst geven. Help the Life heeft nu ongeveer 25 verstandelijk gehandicapte in de dagopvang. Ook bij gezinnen thuis geven ze hulp en wordt de mensen geleerd om voor zichzelf te kunnen zorgen.

Help the Life
Het is een verademing voor de medewerkers van Bashkim, Aferdita en Egla nu zij sinds oktober 2010 in het nieuwe centrum kunnen werken. Ook de kinderen genieten van hun nieuwe locatie. Een locatie die voldoet aan alle eisen die voor het onderwijs en de ontwikkeling van de kinderen nodig is. Het hele gebouw is gelijkvloers, met prachtige lokalen voorzien van airco en verwarming. Met ruimte om naast les ook therapie te kunnen krijgen. Ook is er een een keuken waar eenvoudige maaltijden door de kinderen zelf worden bereid. In de dagopvang leren de kinderen rekenen, taal, knutselen, koken, winkelen, handwerken en krijgen ze computerles. Het resultaat is dat sommigen geleerd hebben om te werken en zorgen. Er is een gehandicapte jongen die nu in een kaasmakerij werkt. Een meisje met het syndroom van Down is in staat haar ouders in huis te helpen. Ze vinden dat heel fijn! Het werk van Help the Life is een groot succes, veel gehandicapten willen er naar toe. Het gebouw van Help the Life is daarom veel te klein geworden en Hoop voor Albanië heeft een nieuw huis voor ze gebouwd. Nu kunnen er nog meer kinderen en volwassenen geholpen en ondersteund worden. Deze maand wordt het gebouw officieel geopend!

De Tuin
Maar dit is nog niet alles leerlingen van het Lentiz collge in Maasland hebben actie gevoerd en hebben de tuin rondom het gebouw aangelegd. Ook is daarbij rekening gehouden met ruimte voor kleine dieren.

De tuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De oude accommodatie
De zee aan ruimte in het nieuwe centrum staat in schril contrast met de150 vierkante meter in het woonhuis waar van nu gebruikt gemaakt wordt. Een ruimte waar ook de benodigde ruimte voor de administratie nog van af gaat. Met de mogelijkheden die Bashkim en Aferdita in hun huidige omgeving hebben, waren zij in staat honderden kinderen met een handicap een beter leven te geven. Het werk van Help the Life krijgt veel waardering. 

Zorgen
Toch zijn er ook zorgen. Hoewel de overheid de stichting roemt en het als voorbeeld stelt voor andere organisaties die zich inzetten voor kinderen met een handicap geeft deze overheid nagenoeg geen steun aan het project. Het ministerie van Sociale zaken in Albanie heeft zich bereid verklaard om vanaf 2009 te willen bijdragen in de exploitatiekosten. Tot op heden is daar nog weinig van terechtgekomen. Vanaf 2010 is de steun van derden aan het Centrum minimaal en zal er hard gewerkt moeten worden om de benodigde gelden voor de exploitatie ter beschikking te krijgen. Draagt u de zorg voor kinderen met een geestelijke en lichamelijke handicap een warm hart toe dan kunt u een bijdrage overmaken onze rekening met de vermelding “help the Life”. Wij zorgen dan dat het geld aan het centrum wordt overgedragen.

Voor meer informatie over Help the Life kunt u hun website bezoeken!

De bouw van de woonunits bij Help the Life is in volle gang. Deze units die beschikbaar komen voor jong gehandicapten zijn gesitueerd op de 2e verdieping van het complex. De bouwvakkers van onze vaste aannemer Lulli en Fredi zijn hard bezig en hopen binnen 2 maanden hun werkzaamheden af te ronden.  Daarna kunnen werkgroepen uit Nederland deze verbouwing afronden. Helaas was het niet mogelijk om de gehele verdieping aan te pakken , het geld wat is opgehaald of is gedoneerd via vele acties van het afgelopen jaar was niet toereikend om deze verdieping in zijn geheel te verbouwen. Er is nu gekozen om een vleugel volledig in te richten naar de eisen van deze tijd inclusief een lift en nooduitgang .
We zullen u de komende periode dmv foto´s op de hoogte te houden van de bouw activiteiten , Baskhim zal deze foto´s regelmatig mailen.
Hieronder volgen enkele foto´s die tijdens ons werkbezoek van een week geleden zijn gemaakt.

Het balkon wordt bij de grote woonkamer betrokken
De lift
De nieuwe keuekn
En zo was het een jaar geleden !