Nieuwe bestemming voor een voormalig AZC-gebouw

22 juli 2022Actuele projecten, Albanese Kerk, Bouwproject, Nieuws

In één van de vorige edities van ons HvA-magazine las u dat een voormalig AZC-gebouw uit Groningen aangeboden was. Dit gebouw moest daar worden weggehaald omdat de locatie daar een andere bestemming zou krijgen. Gezien het feit dat HvA in het verleden al meerdere van deze gebouwen naar Albanië heeft vervoerd en deze weer een mooie bestemming kregen, was dit een nieuwe kans om ook dit gebouw een tweede leven te geven.

Tijdens onze bestuursreis van juni 2021 waren we in gesprek gekomen met pastor Ergest Biti wiens kerkgebouw was verwoest door de aardbevingen van 2019 en nu een gebouw moest huren om daarin onder andere zijn kerkdiensten te kunnen organiseren. Zijn vraag en droom om een eigen kerkgebouw te mogen betrekken legde hij destijds aan ons voor. Dit AZC-gebouw zou dus eventueel als ‘nieuw’ onderkomen kunnen fungeren.

Inmiddels waren Pleun vd Berg en Peter Brugman naar Groningen gereisd om daar het gebouw te bekijken en zij kwamen enthousiast terug. Ook Ergest was blij met deze kans en omarmde deze mogelijkheid; echter moest er nog wel grond worden aangekocht om dit grote gebouw (750m2) te kunnen plaatsen. Via Martin Cornel uit Joure in Friesland zou het AZC-gebouw worden gedemonteerd en voorlopig worden opgeslagen voordat het geheel op transport naar Albanië zou kunnen. Het gebouw zou pas op transport gaan als geschikte grond plus de daarbij behorende vergunningen rond zouden zijn

De zoektocht naar deze grond was lang en moeilijk maar eind januari leek het er toch op dat er groen licht was. Via de HvA- transportgroep werden er geschikte trucks geregeld waaronder een aantal diepladers en zou met totaal 8 trucks het gebouw in 3 etappes naar Albanië worden getransporteerd. Ook hadden we inmiddels contact gehad met Martin Nederveen met de vraag of de werkgroep Ep & Vloet dit gebouw zou willen opbouwen. Martin gaf aan deze uitdaging aan te willen gaan en dit project graag te willen uitvoeren en wel in juni 2022.

Nadat de eigendomspapieren van de grond op de naam van Ergest Biti waren gezet moest er een bouwvergunning worden aangevraagd. Dat had nogal wat voeten in aarde om dit zo snel mogelijk te kunnen regelen want inmiddels ging de tijd dringen want er moesten vliegtickets worden geboekt, een betonvloer worden gestort, onderkomen worden geregeld etc.

Via de burgemeester van Tirana werd toegezegd dat ook als de vergunning nog niet rond was er toch met de bouw gestart mocht worden, dit was zeer bijzonder en hadden we al die jaren nog niet eerder meegemaakt! We schrijven inmiddels half juni en inmiddels staat het gebouw en hebben de mannen van het transport en met name de mannen van Ep & Vloet een mega- prestatie geleverd, want onder zeer warme omstandigheden (+35⁰) hebben zij het AZC-gebouw weer opgebouwd. Mede vanwege het feit dat de conditie van het gebouw zwaar te lijden heeft gehad tijden de opslag nam de opbouw veel meer tijd in beslag en moet er nu ook nog veel aan gebeuren.

Door het vocht waren al de gipsplaten, die zich aan de binnenkant van het gebouw bevonden, aangetast en moesten worden verwijderd en vervangen door nieuwe gipsplaten. Ook hebben de dakplaten last van vocht gehad en zullen na een droogperiode opnieuw geverfd moeten worden. Tijdens de storm in januari zijn ook een aantal panelen omgewaaid met schade aan ruiten en kozijnen als resultaat en ook deze zullen moeten worden vervangen. Peter Brugman heeft inmiddels met Martin Nederveen een overdracht met onze aannemer Luli Cenolli georganiseerd en hij zal de bouw afronden zodat Ergest Biti een mooi gebouw kan betrekken om zijn mooie werk voort te kunnen zetten. Nogmaals een megaprestatie
door alle betrokkenen!