Bejaardenhuis in Korçë

Geen zorg voor ouderen

De zorg voor veel ouderen die in Albanië leven is uitermate slecht. De overheid is niet in staat zorg aan ouderen te verlenen. Veel demente ouderen wonen alleen, in slecht onderhouden en slecht verwarmde woningen, terwijl ze eigenlijk niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. De situatie is schrijnend, daarom heeft Hoop voor Albanië een verzorgingstehuis gebouwd voor demente bejaarden in Korçë (spreek uit: Kortsja).

Hoe was het eerst?

De stad Korçë ligt in het zuidoosten van Albanië, bij de grens van Macedonië en Griekenland. Marleen van der Voorde is een Belgische verpleegkundige die vanuit haar kerk uitgezonden is naar Korçë. Marleen werkt al jaren in Albanië en daar is zij verbonden aan de Kennedy Foundation, een van oorsprong Amerikaanse stichting die al sinds het einde van de 19e eeuw in Albanië actief is. Marleen is met name betrokken bij de verzorging van demente en zieke bejaarden in Korçë

In Albanië wonen demente en hulpbehoevende bejaarden vaak alleen. Omdat de mensen zo in de war zijn, kunnen ze niet meer op zichzelf wonen, maar in Korçë is geen tehuis voor deze mensen. Waar mogelijk probeert Marleen, in samenwerking met Albanese hulpverleners, wat zorg aan deze mensen te bieden: ze proberen het huis enigszins schoon te houden en de mensen een paar keer per week van een warme maaltijd te voorzien. ’s Winters kan het in Korçë -20 graden worden. Deze bejaarde mensen leven onder erbarmelijke omstandigheden en eigenlijk is het onverantwoord dat ze op zichzelf wonen. Je krijgt tranen in je ogen als je de mensen in deze situatie ziet.

Hoe is het nu?

Marleen had lang een grote wens: een klein verzorgingstehuis bouwen waar in ieder geval de meest schrijnende gevallen kunnen worden opgenomen. De Kennedy Foundation heeft de beschikking over een eigen stuk grond op een prachtige locatie, maar geld voor de bouw is er niet. Hoop voor Albanië heeft toen besloten zich in te zetten om de wens van Marleen waar te maken: deze demente en hulpbehoevende mensen een menswaardige oude dag te kunnen bezorgen door de bouw van een verzorgingstehuis. Een Nederlandse architect heeft een ontwerp gemaakt voor het nieuwe onderkomen en op basis van deze tekeningen hebben we de begroting gemaakt en de haalbaarheid bepaald. De bouw is in 2012 gerealiseerd en intussen (2017)wonen er in het verzorgingsthuis zo'n 35 demente en hulpbehoevende bejaarden die in een naar Westerse maatstaven gebouwd tehuis een geweldig onderkomen hebben gekregen.
Helaas zijn er in de regio Korçë nog vele bejaarden die onder een mensonwaardige situatie leven ,maar het bejaardentehuis zit vol en er kan er geen nieuwe opnames plaats vinden . De enige manier is als er een van de bejaarden komt te overlijden. Dan zal er op basis van urgentie een keuze gemaakt moeten worden om iemand op te kunnen nemen.
Hoop voor Albanië is op zoek naar financiële middelen om een 2
e vleugel aan te kunnen bouwen om zo de capaciteit te kunnen verdubbelen . Bij de bouw van het huidige pand is hier destijds al rekening mee gehouden echter zijn de kosten voor deze uitbreiding aanzienlijk. Een 2e
vleugel zal zo’n € 500.000,- moeten gaan kosten !

HvA heeft ook bij de EU in Tirana aangeklopt of zij hier iets zouden kunnen betekenen maar aangezien Albanië geen lid is van de EU is dit niet rechtstreeks mogelijk.

We blijven zoeken en bidden naar mogelijkheden om dit te kunnen realiseren !
 


Dit project is mede mogelijk gemaakt door ASN Foundation!

 

Het bejaardenhuis in Korçë
Bejaardenhuis in Korçë
Ouderen in het bejaardenhuis
Ouderen in het bejaardenhuis
Bejaardenhuis in Korçë
De fruitbomen in de boomgaard staan er goed bij
De wasmachines worden nagekeken en gerepareerd door het bestuur HvA , allrounders zijn het !
De zorg voor de kippen is een dagelijkse activiteit voor een van de bewoners