Bekijk de uitzendingen van EO Metterdaad over het bejaardenhuis in Korçë

14 november 2020Acties, Nieuws

Stichting Hoop voor Albanië steunt in Albanië het werk van de Kenedi Foundation. Met hulp van EO Metterdaad is jaren geleden een bejaardenhuis gebouwd in de stad Korçë. Dit is het enige bejaardenhuis / verzorgingshuis in de omgeving. Op dit moment worden er dertig bejaarden opgevangen en dat is eigenlijk al meer dan waar het huis op is berekend.

Bejaarden die niet kunnen worden opgenomen, omdat er te weinig plek is, worden thuis verzorgd. In de uitzendingen worden de kijkers meegenomen naar het bejaardentehuis in Korçë, Albanië. Het bejaardenhuis is in 2013 gerealiseerd dankzij de samenwerking van EO Metterdaad met de Kenedi Foundation en Hoop voor Albanië.  Nederlandse giften van kijkers maakten de bouw mogelijk. Destijds zou er nog een vleugel aangebouwd kunnen worden. Met deze tv-uitzendingen willen ze het werk vanuit ‘Vila Kenedi’ helpen. En het geld daar is nog keihard nodig. De vraag naar opvang is enorm en het aanbod beperkt.

Welke ouder krijgt een kamer?

Hoe bepaal je dan wie die ene kamer krijgt die vrijkomt? Dat is moeilijk dilemma die in de uitzending naar voren komt. Welke ouder komt het meest in aanmerking? Na het overlijden van een bewoner, komt er een kamer vrij. Oprichtster Marleen en directeur Klodi bezoeken twee kandidaten. De eerste is de blinde mevrouw Beheje. Zij wordt geslagen en beroofd door haar zoon, die alcoholist is. “Hij stal zelfs mijn potten en pannen”, vertelt ze. Haar zus heeft last van epilepsie, die verergert door de stress. Ze krijgt zelfs een aanval tijdens het bezoek van Marleen en Klodi.

(c) mijnfocus fotografieGrondige douchebeurt

Daarna gaan ze op bezoek bij een demente meneer? Ook deze man heeft last van een zoon die slaat, maar is zelf ook agressief en verzorgt zichzelf slecht. Hij scheldt Marleen en Klodi uit en lijkt niet op hulp te zitten wachten. Na rijp beraad besluit het team om mevrouw Beheje op te nemen in het huis. “We zijn nog niet ingericht op demente ouderen, die ook nog agressief kunnen zijn”, legt Marleen uit. De demente meneer verdwijnt niet uit beeld, maar krijgt in ieder geval een uitnodiging voor een grondige douchebeurt.

Meer ouderen willen opvangen

Marleen, Klodi en het team van Vila Kenedi zouden graag nog veel meer hulpbehoevende ouderen opvangen. Daarvoor maakte EO Metterdaad vier uitzendingen die nog te bekijken zijn via de website van EO Metterdaad. Als je wil bijdragen aan het bejaardenhuis, kan dat zeker via de doneer-pagina.