Vervul de droom van Ergest

17 oktober 2022Aardbeving, Acties, Albanese Kerk, Bouwproject, Nieuws, Werkgroep Ep en Vloet

“Ik droom normaal nooit, maar ik droomde vannacht dat God voorzag in een nieuw land waar we onze nieuwe kerk op konden bouwen.” Dat vertelde dominee Ergest Biti toen het Hoop voor Albanië bestuur hem ontmoette in mei 2021.

Zijn gemeente kwam samen in hun eigen gebouw in de wijk Kombinat, aan de rand van Tirana. Al 25 jaar lang waren er bijna dagelijks sociale activiteiten op de begane grond van een appartementencomplex. Echter de heftige aardbevingen met vele naschokken sloegen in november 2019 toe en het gebouw werd onbewoonbaar verklaard door de overheid. Zijn gemeente was dakloos.

De buitenkant van de kerk voor de aardbeving.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat er geen dodelijke of gewonde slachtoffers waren onder de gemeenteleden. De zondagse diensten werden de eerste weken met droog weer buiten gehouden. Ondertussen zocht de gemeente een onderkomen in de buurt. Na een maand werd er een geschikte ruimte gevonden, maar met een hoge huurprijs. Door de aardbeving waren meerdere mensen op zoek waren voor een onderkomen. Maar nood breekt wet en ze waren blij dat ze een onderkomen hadden. De kerk van Kombinat verbond mensen met elkaar. Als gemeente hielpen ze andere getroffen kerken bij noodhulp en herstelwerkzaamheden.

Slecht nieuws

Tijdens het slopen bleef de muur staan met Johannes 3:16 erop; ‘Want alzo lief…’

Het slechte nieuws was dat er geen vergoeding was vanuit de overheid. Door shovels werd het appartementencomplex vanwege de onveiligheid definitief afgebroken. De kerk stond op naam van de stichting en daar was geen regeling voor. Gods Geest werkte door het HvA-bestuur heen en ze besloten unaniem om te helpen met de herbouw van de kerk. Een prefab gebouw van het COA uit Delfzijl werd ‘gevonden’, afgebroken, opgeslagen en vervoerd. Er werd land aan de rand van Kombinat aangekocht in april 2022 op een bijzondere manier. De vergunningen kwamen wonderlijk snel rond. In mei kwam de werkgroep Ep en Vloet het gebouw neerzetten. Albanese gemeenteleden organiseerden klusweekenden en er zit schot in de zaak.

Duurder

Echter alles is ook in Albanië duurder geworden. Bouwmaterialen, brandstofprijzen, inflatie. Daardoor is er nog een tekort van 15.000 – 20.000 euro. Projectleider Peter Brugman: “Als je ergens aan begint, wil je het ook afmaken. We hebben goede hoop dat God gaat voorzien voor de finishing touch. Heel de kerk moeten we nog voorzien van een tegelvloer, het sanitair moet worden aangepakt en er moet onder andere een hek om het terrein. Het gebouw wat we zagen in Delfzijl, was voorbestemd voor Kombinat. Daar hebben we als organisatie geloof voor en we zijn al een heel eind.”

Pastor Ergest met zijn vrouw en drie dochters.

Van God

Ergest: “De droom is niet van mij, maar van God. Het moet een plek zijn waar we weer huiswerkbegeleiding en een goede maaltijd kunnen geven aan de roma-kids. Waar jonge kinderen worden opgevangen in de kleuterschool. In het multifunctionele gebouw zingen we, gaat de Bijbel open en bidden we. We ontmoeten elkaar daar, hebben plezier en het bruist er omdat God aan het werk is door ons en het gebouw heen.“ Droom mee met Ergest en doneer voor het project ‘kerk van Kombinat’.

Namens de gemeente van Kombinat danken we u voor uw support.