Het grote verdriet van Majlinda Deda

4 januari 2022Aardbeving, Acties, Huisjes opknappen, Nieuws

Majlinda lijdt aan epilepsie en woonde tot voor kort met het hele gezin in een tent. Dit was het gevolg van de aardbeving die hun huis verwoestte. Zij hadden zelf geen grond of middelen, kwamen niet uit de omgeving Vlashaj, Maminas en hadden dus ‘geen enkel recht’ op hulp van de overheid. Mandi Zhuka van de organisatie Seed Planters stelde het bestuur aan het gezin voor en Hoop voor Albanië schoot te hulp door hen voedselpakketten te geven.

De tent die diende als ‘woning’

De situatie van de 15 jarige Majlinda is zorgwekkend. Ze heeft onbehandelde epilepsie, een halfzijdige verlamming en is nooit naar school geweest. Dit kon niet zo blijven en ik (Marian Brugman) begeleidde haar diverse keren naar het ziekenhuis voor onderzoek. Diverse artsen werden bezocht en er werd een behandelplan opgesteld. We deden een aanvraag bij Stichting Mensenkinderen om haar te kunnen helpen met aangepaste materialen in huis, onderwijs en verdere medische en paramedische begeleiding. Dit werd gelukkig gehonoreerd, met dank aan de donateurs van stichting Mensenkinderen.

Ontwikkelplan

Majlinda is inmiddels naar het centrum van de Seed Planters, waar zij voortaan (om te beginnen twee keer per week) naar toe mag om schoolse- en sociale vaardigheden te leren. Daarbij werk ik samen met een andere Nederlandse zendelinge, Anneco van Haarlem, die deze lessen verzorgt. Bovendien krijgt zij nu fysiotherapie om te zien hoe haar beperkingen zijn en wordt gestreefd naar verbetering van haar mobiliteit.

Corona

Hoopvolle zaken dus! Maar terwijl een Turkse maatschappij was begonnen aan het bouwen van een nieuw huis voor de familie, werd Majlinda’s vader, Rruzdi, getroffen door corona. Ik zie hem nog staan, alleen in het niet afgebouwde huis, zonder ramen, hij zwaaide naar Mandi Zhuka en mij toen wij de familie opzochten. Hij verbleef alleen in het lege, kale huis, om zijn gezin niet te besmetten.

Groot verdriet

Een week later kreeg ik bericht van Mandi dat Rruzdi was overleden aan corona. Wat een schok, de vader van een al erg arm gezin, die wegvalt. Wat een verdriet voor het gezin met hun vijf kinderen, waarvan de jongste elf jaar is. Wat een zorg, nu er een inkomstenbron totaal weg valt.

Strijdvaardigheid

Het verraste ons, toen Anneco en ik de familie bezochten, dat moeder strijdvaardig is, om zelf in het onderhoud te kunnen gaan voorzien. Zo heeft zij een koe, die kan voorzien in de melk, waar zij zelf boter en kaas van kan maken. We zijn bezig om een koeienstal naast het huis te realiseren. Daarnaast heeft moeder een stuk grond tot haar beschikking, waar zij allerlei groenten en aardappelen wil verbouwen, voor eigen gebruik en zo mogelijk ook voor de verkoop. Zij heeft alleen hulp nodig om zaden en pootaardappelen te kunnen bemachtigen. Zij wil een stukje grasland huren om de koe het hele jaar rond van eten te kunnen voorzien. Maar ze heeft de gereedschappen al en een sterke wil om te vechten voor haar gezin.

Helpt u ons helpen met de zaden, de aardappelen en de huur voor het grasland?