8 vrachtauto’s van Delfzijl naar Kombinat

14 oktober 2021Aardbeving, Acties, Albanese Kerk, Nieuws, Transport

In Kombinat in Albanië heeft een Evangelische Kerk dringend behoefte aan een nieuw gebouw. Dat komt er nu door hulp vanuit Nederland, al moet er nog een goede plek voor gevonden worden. “We hebben vertrouwen dat het gaat lukken.”

Er moet in Albanië nog steeds veel herstelwerk plaatsvinden ten gevolge van de zware aardbeving van 2019. Families wachten op de renovatie of nieuwbouw van hun huis en verlangen naar de dag dat dat afgerond is.

Het kerkgebouw werd afgesloten vanwege instortingsgevaar.

Ook voor ondernemingen en andere instanties zijn de problemen groot. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Evangelische Kerk in de wijk Kombinat in Tirana. Het kerkgebouw dat hier stond had scheuren in de muren en werd door de overheid als onveilig bestempeld. Het gebouw werd daarom gesloopt, maar een financiële tegemoetkoming kwam er niet. De kerkelijke gemeente zat daarom met de handen in het haar. Hoe kan er een nieuw kerkgebouw komen?
Connecties

De voorganger van de kerk, Ergest Biti, vroeg steun aan Peter Brugman, de directeur van stichting Hoop voor Albanië (HvA). Zichtbaar geëmotioneerd probeerde hij met Peter op zoek te gaan naar een oplossing. Op een avond, in diezelfde periode, kwam Peter bij mij langs om te vragen of ik connecties had in de bouwsector. Wellicht kon de kerk in Kombinat op die manier verder worden geholpen. In mijn tijd als verslaggever bij Omrop Fryslân heb ik ook met bouwvakkers contact gehad, dus ik beloofde Peter dat ik er over na zou denken wie ik ging benaderen.

Op 17 juni was ik aan het fietsen en schoot de naam van Bouwe Stiemsma uit Lioessens mij te binnen. Ik wist dat hij, vanwege zijn werk, veel contacten had in de bouwsector. Ik besloot hem een bericht te sturen met de vraag of hij ons kon helpen.

Toevalligerwijs stuurde Bouwe in die tijd een mailtje naar bouwondernemer Marten Cornel, waarin het over een gebouw van het COA in Delfzijl ging. Dit gebouw was prefab in elkaar gezet en stond op de planning om gesloopt te worden. Marten zag de foto’s van het gebouw, met onder andere een grote ruimte. Hij reageerde op de mail met de woorden: “Is dat niet iets voor die kerk in Albanië?” Met die ogen had Bouwe nog niet naar het gebouw gekeken, maar wellicht kon het wat zijn.

Demonteren

Nadat Hoop voor Albanië was ingelicht over het gebouw, is een afvaardiging van het bestuur van HvA naar Delfzijl afgereisd om te oordelen of het gebouw geschikt was. Eind augustus kwam er goedkeuring, waarna al snel de volgende uitdagingen om de hoek kwamen kijken.

Het gebouw moest op zeer korte termijn door vrijwilligers gedemonteerd worden. Er was tijdsdruk, omdat er in Delfzijl andere plannen waren voor de locatie waar het gebouw stond. Via RTV Noord en Dagblad van het Noorden zocht ik de media op om de Groningers erop te attenderen dat er vrijwilligers gezocht werden. Wat waren we blij toen we hoorden dat er genoeg vrijwilligers bereid waren om mee te helpen met de demontage van het gebouw.

Prijzige bouwgrond

Inmiddels liggen de onderdelen van het gebouw opgeslagen in Joure. Het idee was aanvankelijk om alle bouwelementen in oktober al te vervoeren via het hulptransport van HvA, maar dat bleek iets te optimistisch. In Kombinat moest eerst nog een locatie gevonden worden voor het nieuwe kerkgebouw, want de oude locatie is daarvoor niet meer beschikbaar.

Hoewel Albanië een arm land is, is bouwgrond enorm prijzig. Gelukkig lukte het voorganger Ergest om een stuk grond voor een goede prijs te vinden. Helaas is die aankoop nog niet rond. Hoewel er een mondeling akkoord was, was er nog niets formeel geregeld. De verkoper kreeg er lucht van dat er buitenlanders betrokken waren bij het project en verdrievoudigde daarna de prijs.

Acht vrachtwagens

Op dit moment zitten we dus weer in de fase dat er een geschikte locatie voor de kerk gezocht moet worden. We hopen dat dit de komende periode zal lukken. Het doel is om het gebouw in het voorjaar van 2022 van Nederland naar Albanië te brengen. Daarvoor zet Hulp voor Albanië maar liefst acht vrachtwagens in. Het is waardevol dat zij dit doen, maar tegelijkertijd een kostbare onderneming.

Een gift voor dit project kan ik daarom ook van harte aanbevelen. Hoewel we nog niet weten waar het gebouw precies komt te staan en rekening houden met een lang vergunningstraject, leven we in het vertrouwen dat het allemaal gaat lukken. Tot nu toe hebben we Gods leiding ervaren in dit hele proces.

“Als Hij wil dat er weer een kerk in Kombinat komt, dan hoeven wij ons nergens druk over te maken.”

Bauke Deelstra werk samen met zijn vrouw Evie namens ECM Nederland in Albanië. Deze column verscheen ook in het Friesch Dagblad